Leállt a metró a sok eső miatt Berlinben

Vágólapra másolva!
Közlekedési fennakadásokat és nagy károkat okoz Németországban a rendkívül csapadékos időjárás, amely az országos meteorológiai szolgálat (DWD) keddi előrejelzése szerint még napokig eltarthat. Az ország északi és középső részén sokhelyütt hétfő délelőttől kedd délutánig folyamatosan zuhogott az eső.
Vágólapra másolva!

Berlinben két metróvonalon leállt a közlekedés az alagutakba betörő víz miatt. A fővárosban az idén nyáron már harmadszor fordul elő több mint 12 órán keresztül tartó esőzés, így néhány mélyen fekvő településrész hetek óta víz alatt van.

Alsó-Szászország több térségében katasztrófahelyzet alakult ki. A Hannover mellett fekvő Springében egy patak kilépett a medréből, elárasztott pincéket és elöntött utakat, több mint 100 tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember dolgozik az árvízi mentésben. Hildesheimnél több utat le kellett zárni, mert a vízelvezető árkok teljesen megteltek és a forgalmat veszélyeztető vízátfolyások keletkeztek.
A régióban helyenként néhány óra alatt négyzetméterenként 87 liter csapadék hullott, ami megfelel a júliusban megszokott egész havi átlagnak.
Súlyos a helyzet a Harz hegység térségében is, ahol egyes területeken a 100 litert is meghaladta a négyzetméterenkénti csapadékmennyiség.
A német sajtóban megszólaltatott szakértők mindegyike azt mondta, hogy az átlagos németországi viszonyokhoz képest szokatlan a hosszan tartó heves esőzés, és feltűnő, hogy egyre gyakrabban fordul elő ez az időjárási jelenség, de csak néhány év múlva lehet megítélni, hogy a globális éghajlatváltozásnak tulajdonítható-e.