Civilek haltak meg egy egyiptomi merényletben

Vágólapra másolva!
Hét civil halt meg hétfőn egy egyiptomi autóbombás merényletben, amelyet a támadók a hadsereg egyik ellenőrző pontja ellen akartak végrehajtani az ország Észak-Sínai tartományában.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi hadsereg közleménye szerint a terroristák el-Arís város egyik zsúfolt ellenőrző pontját vették célba robbanóanyaggal megrakott autójukkal, egy katona azonban gyanút fogott és tüzet nyitott a gépkocsira, amely így az áteresztő ponttól mintegy 200 méterre robbant fel, hét, közelben tartózkodó civil életét oltva ki.

A halálos áldozatok között két gyermek és két nő is volt - mondta el a hadsereg szóvivője, hozzátéve, hogy a detonáció erejéből ítélve a robbantás legalább ötven katona halálát okozta volna, ha a terroristáknak sikerül elérniük az ellenőrző pontot.

Három hete legalább 23 egyiptomi katona meghalt a Sínai-félsziget északi részén, amikor szintén öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy katonai ellenőrző pontnál Rafah közelében. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Amiót 2013-ban az egyiptomi hadsereg megdöntötte Mohamed Murszi iszlamista elnök hatalmát, a terrorszervezet egyiptomi ágának fegyveresei rendszeresen követnek el támadásokat katonák és rendőrök ellen, különösen a Sínai-félsziget északi részén. Mindazonáltal voltak merényletek az ország belső területein, sőt még a fővárosban is. Hasonló merényleteket követett el a Haszm (Határozottság) elnevezésű, a hatóságok feltételezése szerint a betiltott Muzulmán Testvériséggel kapcsolatban álló csoport.

Egyiptomban az iszlamisták elleni küzdelemben a biztonsági erők több száz tagja vesztette életét 2013 óta.