Feladták a jogi küzdelmet a gyógyíthatatlan brit kisfiú szülei

Charlie Gard
Charlie Gard brit csecsemő a londoni Great Ormond Streer-i kórházban, aki egy ritka genetikai rendellenesség következtében súlyos agykárosodást szenvedett.
Vágólapra másolva!
Feladták a hónapok óta tartó jogi harcot a súlyos beteg brit kisfiú, Charlie Gard szülei - közölte hétfőn ügyvédjük, Grant Armstrong. Charlie ritka mitokondriális betegséggel született, és lassan egy éve már csak a gépek tartják életben. Azt még nem tudni, hogy mikor kapcsolják le a lélegeztetőgépről.
Vágólapra másolva!

Grant Armstrong, a család ügyvédje azt mondta, beigazolódtak a szülők legnagyobb félelmei a kisfiú egészségügyi állapotát illetően.

- nyilatkozta Armstrong.

Charlie Gard brit csecsemő a londoni Great Ormond Street-i kórházban, aki egy ritka genetikai rendellenesség következtében súlyos agykárosodást szenvedett. Forrás: MTI/AP/Charlie Gard családja/Family Handout

Charlie ritka mitokondriális betegséggel (MDDS) született, amely az izmok és más szervek elsorvadásával jár, és 11 hónapja csak gépek tartják életben a londoni Great Ormond Utcai Kórházban.

A kisfiú nem tud mozogni, nem hall és epilepsziás görcsök kínozzák.

Mivel a legfrissebb orvosi vizsgálatok szerint a kisfiú súlyos agykárosodást szenvedett, és menthetetlen, a szülei most belementek, hogy lekapcsolják a gyermeküket a lélegeztetőgépről.

A nagybeteg brit csecsemő, Charlie Gard szülei, Chris Gard és Connie Yates a londoni bíróság előtt. A gyógyíthatatlan betegnek tartott kisfiút a kórház már korábban le akarta kapcsolni a lélegeztető gépről. A szülők a helyben hagyó bírósági döntés ellen fellebbeztek, de azt most visszavonták, mert a legújabb orvosi vizsgálat szerint a gyermekük megmentésére semmi esély. Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

Orvosai júniusban bírósági jóváhagyást kértek ahhoz, hogy levegyék a lélegeztetőgépről a gyógyíthatatlan gyermeket, hogy Charlie "méltósággal halhasson meg". Szülei azonban az Egyesült Államokba akarták vinni egy kísérleti terápiára, melyet egyelőre még soha nem próbáltak ki MDDS-ben szenvedő páciensen.

A szülők már 1,5 millió eurónyi adományt is összegyűjtöttek az utazás és a kezelések finanszírozására.


A londoni felsőbíróság már két hónapja helyt adott a kórház kérésének, mondván a gyermek gépekkel való életben tartása csak meghosszabbítja szenvedéseit anélkül, hogy gyógyulást hozna számára. A brit bírói döntést megerősítette az Emberi Jogok Európai Bírósága is.

Charlie-t már június végén lekapcsolták volna a gépekről, a szülők azonban haladékot kértek, hogy búcsút vehessenek gyereküktől.


Július elején a Great Ormond Utcai Kórház bejelentette, hogy felülvizsgálják az esetet, miután a Vatikán kórháza saját kutatásaira hivatkozva kezelést ajánlott fel Charlie-nak, illetve több kutató állította, hogy új információkkal rendelkeznek a kísérleti terápia esélyeire vonatkozóan.


A júliusi bírósági meghallgatáson a londoni kórház ügyvédje azt állította, hogy az eléjük tárt orvosi bizonyítékok nem "frissek".


Az esetet a nemzetközi sajtó is felkapta. Ferenc pápa és Donald Trump amerikai elnök is támogatásáról biztosította a szülőket. Olasz és amerikai kórházak ajánlották fel, hogy tovább kezelik Charlie-t.

A Great Ormond Utcai Kórház orvosait és ápolóit az intézmény szerint a szülők támogatói sokszor zaklatták és halálos fenyegetéseket is kaptak.

Azt egyelőre hivatalosan nem közölték, hogy pontosan mikor kapcsolják le a gépekről a kis Charliet.