Osztrák külügyminiszter: A közép-európai államoknak meg kell védeniük a határaikat

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Vágólapra másolva!
Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter azt mondta, le kell zárni a földközi-tengeri menekültútvonalat. Szerinte Olaszország fontos partnere Ausztriának, de nyílt párbeszédre van szükség és világossá kell tenni, hogy a migránsok továbbirányítása esetén a közép-európai államoknak, mint Ausztriának is, meg kell védeniük határaikat.
Vágólapra másolva!

Sebastian Kurz az Österreich című osztrák lap vasárnapi számának adott interjújában arról is beszélt, hogy amíg az emberek illegálisan elérik a célországukat, addig egyre többen indulnak útnak,

az embercsempészek pedig egyre többet keresnek és Európa túlterheltsége is csak nagyobb lesz.

További drámai fejleménynek nevezte, hogy minél többen indulnak el, annál inkább növekszik azok száma, akik útközben odavesznek.

Az osztrák külügyminiszter szerint,

miután megmentették az embereket a tengeren, rögtön vissza kellene szállítani őket a hazájukba.

Esetleg az unió külső határánál kellene megállítani őket, ellátni és visszavinni oda, ahonnan érkeztek. Szerinte, ha a menekülteket kimentik a tengerből, az nem jelentheti számukra azt, hogy egyúttal „jegyet kapnak Közép-Európába”.

Forrás: AFP/Joe Klamar

Kurz azt is mondta, Olaszországot nem szabad egyedül hagyni a bevándorlás okozta kihívásokkal, az egész uniónak segítenie kell.

- mondta. Kurz szerint az osztrák-olasz határszakaszon lévő Brenner-hágónál megtettek minden előkészületet, és amennyiben szükséges,

meg tudják védeni az itt található határszakaszt,

mivel jelenleg jó az együttműködés az olasz hatóságokkal.

Azt is mondta, hogy Olaszország minél túlterheltebb, annál többen fognak továbbindulni Európa északi irányába.

Christian Kern osztrák kancellár szombaton arra intette külügyminiszterét, Sebastian Kurzot, hogy ne helyezkedjen szembe Olaszországgal az illegális bevándorlással kapcsolatban kialakult vitában.

A szociáldemokrata kancellár szombat reggel telefonbeszélgetést folytatott Paolo Gentiloni olasz kormányfővel. Gentiloni sajtóértesülés szerint a telefonbeszélgetés során megütközve reagált Kurz közelmúltban elhangzott nyilatkozatára, amelyben

az osztrák külügyminiszter felszólította Olaszországot, hogy szüntesse be az illegális migránsok komphajókkal történő átszállítását a szigetekről a szárazföldre.

Az Österreich című lap vasárnapi számában megjelent, a hét második felében végzett közvélemény-kutatás szerint

az osztrákok 80 százaléka lezárná a földközi-tengeri menekültútvonalat

és 76 százaléka kiáll a Brenner-hágónál tervezett határellenőrzés mellett.