Donald Trump rendelettel erősítette meg a védelmi ipart

Horizontal US President Donald Trump speaks during the announcement of a a newly designed, Made in America pharmaceutical glass bottle jointly developed by Merck, Pfizer and Corning during a Made in America Week event in the Roosevelt Room of the White Ho
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök rendeletet adott ki pénteken az amerikai védelmi ipar megerősítéséről.
Vágólapra másolva!

A dokumentum előírja a védelmi szektor teljes körű átvizsgálását, valamint a beazonosított hibák és hiányosságok kijavítását és megerősítését.

Peter Navarro, a Fehér Ház Országos Kereskedelmi Tanácsának igazgatója sajtótájékoztatóján elmondta: az elnöki rendelet célja, hogy a kormányzat általános képet kapjon a védelmi ipar szereplőiről, beleértve azokat a vállalatokat, amelyek elhagyni készülnek az ágazatot, bizonyos űrt hagyva maguk után az amerikai fegyvergyártásban.

Donald Trump Forrás: AFP/Saul Loeb

Az elnöki rendelet egyúttal javaslatokat is kér a védelmi ipar fejlesztését szolgáló szabályozási és törvényi változtatásokra.

"Amerika védelmi ipara nagyon leromlott" - fogalmazott Navarro. Ennek alátámasztására kifejtette, hogy például pillanatnyilag csupán egyetlen olyan vállalat van az Egyesült Államokban, amely képes tengeralattjárók bizonyos alkatrészeit megjavítani. Az elnöki rendelet értelmében a felülvizsgálatot a Pentagon (védelmi minisztérium) irányítja a munkaügyi és a belbiztonsági tárcával együttműködve.