Marad a szükségállapot a Fülöp-szigeteki Mindanaón

Vágólapra másolva!
December 31-ig meghosszabbította a Fülöp-szigeteki törvényhozás szombaton a szükségállapot hatályát Mindanao szigetén.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli együttes ülésén mind az alsó-, mind a felsőház nagy többséggel megszavazta Rodrigo Duterte elnök indítványát, hogy további öt hónapra hosszabbítsák meg a május végén, eredetileg 60 napra meghirdetett katonai igazgatás bevezetését és az önkényes letartóztatásokkal szemben védelmet nyújtó habeas corpus alkotmányos jog felfüggesztését.

A szavazás előtt biztonsági tisztségviselők érveltek a parlamentben amellett, hogy

a szükségállapot fenntartása szükséges a régió stabilizálásához.

Arra hivatkoztak, hogy a déli országrészben fekvő Mindanaón az Iszlám Állam terrorszervezet egyre nagyobb befolyásra tesz szert, és nem kizárt, hogy a szélsőségesek támogatói több helyen is felkelést indíthatnak, amelyhez akár külföldi dzsihadisták is csatlakozhatnak.

Az összecsapások május végén kezdődtek az Iszlám Állammal szövetséges fegyveresek és a kormánycsapatok között a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Marawiban, Mindanao szigetén. A konfliktusban mára több mint 600 ember halt meg, többségében a lázadók soraiból, de több tucat civil lakost is kivégeztek a szélsőséges fegyveresek, akik jelenleg mintegy 300 túszt tartanak fogva Marawiban, és a kormányerők emiatt nem tudnak átfogó támadást indítani ellenük.