Horvátország vadászrepülőket vásárolna

szuhoj
A Szuhojok utódai: Martin-Lockheed F-16 vadászgép. Ez a típus állomásozik jelenleg a volt szovjet légibázison
Vágólapra másolva!
Horvátország tervei között szerepel, hogy tizenkét vadászrepülőgépet vásároljon. Jelenleg öt országtól, Svédországtól, Görögországtól, Izraeltől, az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától várja az árajánlatokat.
Vágólapra másolva!

Horvátországnak eddig MiG-21-esei voltak, most viszont nyugdíjazná őket. Egyelőre még nem hozták nyilvánosságra, milyen típusú vadászgépeket vásárolnak, de a rendelkezésre álló lehetőségek szerint vagy

az izraeli, görög és amerikai F-16-osok, a dél-koreai FA-50 Golden Eagle-ek, és a svéd JAS-39 Gripenek vannak terítéken.

A horvát védelmi minisztérium emberei az elmúlt hónapokban más országokban próbáltak információkat szerezni az érintett országok vadászgépflottájáról.

F-16 vadászgép Forrás: Origo

Tavaly rendgeteg probléma votl a horvát gépekkel, végül egy vizsgálat kiderítette, hogy

Ukrajna nem eredeti MiG-21-es vadászrepülőket adott el Horvátországnak, hanem több más országból beszerzett alkatrészből összeállított gépeket.

A megvásárolt repülőgépek sorozatszámait átütötték, és az alkatrészek sorozatszámai sem egyeznek a dokumentációkban lévőkkel. Jelenleg mindössze néhány repül közülük, és azok is csak minimális időt töltenek a levegőben.