A katalánok túlnyomó többsége népszavazást akar

Vágólapra másolva!
A katalán kormány megbízásából készült a felmérés, amely szerint most több katalóniai szavazna a függetlenség ellen, mint néhány hónapja.
Vágólapra másolva!

A katalán vélemény-tanulmányi központ (CEO) egyik felmérése alapján a megkérdezettek 49,4 százaléka nem támogatná Katalónia elszakadását Spanyolországtól. Ugyanakkor a megkérdezettek többsége, 71,4 százaléka egyetért abban, hogy a függetlenség kérdéséről tartsanak majd népszavazást.

Márciusban 48,5 százalék volt ellene, és 44,3 százalék mellette, decemberben pedig 45,1 százalék ellenezte a katalán autonóm közösség önállósodási törekvését, míg 44,9 százalék támogatta azt.

Egyelőre a népszavazást még nem írták ki.

Lapértesülések szerint szeptember 11-én, a katalán nemzeti ünnepen jelenti majd be a referendumot Carles Puigdemont katalán elnök.

A katalán népszavazást a spanyol állam illegálisnak tartja, mivel a spanyol alkotmánybíróság döntése értelmében megrendezése sérti az ország alkotmányát.

Az ország leggazdagabb tartományának számító Katalóniában 2014. november 9-én már rendeztek népszavazást a függetlenségről, de "alternatív népszavazás" néven, mivel annak megtartását az alkotmánybíróság felfüggesztette. Az 5,4 millió választásra jogosult közül akkor több mint 2,3 millióan mentek el szavazni, az elszakadást Spanyolországtól mintegy 1,8 millióan támogatták.