Oroszország elveheti a szélsőségesek állampolgárságát

Szentpétervár, metró, robbantás, robbanás
An injured man is helped by medics outside Technological Institute metro station in Saint Petersburg on April 3, 2017. Around 10 people were feared dead and dozens injured Monday after an explosion rocked the metro system in Russia's second city Saint Petersburg, according to authorities, who were not ruling out a terror attack. / AFP PHOTO / Alexander BULEKOV
Vágólapra másolva!
Az orosz parlament alsóháza, a duma harmadszorra is megszavazta azt a törvényt, amellyel megfoszthatják orosz állampolgárságuktól a terroristákat és szélsőségeseket.
Vágólapra másolva!

A törvénytervezetet még a felsőháznak is el kell fogadnia, mielőtt Vlagyimir Putyin elnök aláírja, de ez már csak formaság a duma döntése után.

A valószínűleg szeptember 1-jétől életbe lépő jogszabály kimondja:

bárkinek elvehetik az állampolgárságát,

akit "terrorcselekményekkel kapcsolatos bűncselekmények" elkövetése vagy tervezése miatt a bíróság elítélt. A bíróságoknak öt napjuk van, hogy az ítéletről tájékoztassák az orosz bevándorlási szerveket.

Vlagyimir Putyin az áprilisi szentpétervári merénylet után mondta, hogy

szükség lenne egy ilyen törvényre.

A merénylő egyébként kirgizisztáni származású, honosított orosz állampolgár volt. Úgy tudni, azóta többen azért utaztak el az országból, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz.

Az április szentpétervári merényletben tizenöten haltak meg Forrás: AFP/Alexander Bulekov

Az új törvény kimondja azt is, hogy az új állampolgároknak meg kell esküdniük, hogy betartják az ország törvényeit és alkotmányát,

"hűségesek Oroszországhoz, tiszteletben tartják kultúráját, történelmét és hagyományait".

A szerdán elfogadott törvény az ukrán állampolgároknak is könnyebbséget jelent, hiszen elég lesz jegyző előtt bejelenteni, hogy az illető az orosz lakhatási engedély és személyi igazolvány átvétele érdekében lemondott ukrán állampolgárságáról. Az ukrán hatóságok ugyanis nem adnak ki igazolást, ha valaki lemond állampolgárságáról.