Vágólapra másolva!
86 éves korában meghalt Max Gallo, az egyik legsikeresebb francia történész-író, akadémikus. Történelmi regényeket, életrajzokat írt, kivételesen magas színvonalon. Napóleon-kötete az egyik legnagyobb francia könyvsiker volt a kilencvenes évek második felében. De Victor Hugo-, Robespierre- vagy Jaures-életrajza is jelentős siker volt.
Vágólapra másolva!

Egész életében érdekelte a politika. Az ötvenes években kommunista volt, majd Sztálin halála után, szembesülve a kommunizmus bűneivel, kiábrándult a szélsőbaloldali eszmékből. Később szocialista lett, Mitterrand elnök egyik tanácsadója a nyolcvanas években, sőt Pierre Mauroy kormányának egy ideig a szóvivője is volt. Majd eltávolodott a szocialistáktól is, és a centrista Chevenement mozgalmának alapítójaként részt vett az egykori miniszter 2002-es kampányában is. 2007-ben bejelentette, hogy a jobbközép Nicolas Sarkozyt támogatja az elnökválasztáson. Sarkozy győzelme után több, nagy hatású beszédet is írt az elnöknek, például az első világháború franciák által megölt francia katonaáldozatairól.

Max Gallo később bírálta Taubira szocialista igazságügy-miniszternőt, mert bocsánatot kért a francia állam nevében a gyarmatosításért és a rabszolgaságért. Ez volt az egyik utolsó politikai gesztusa. 2015-ben egy felkavaró rádióinterjút adott, amelyben elmondta, hogy súlyos beteg, Parkinson-kórja van.

Max Gallo könyvein Franciaországban több generáció nőtt fel, és szinte minden nyelvre lefordították. A gyilkosok éjszakája vagy Caesar-trilógiája (más Gallo-könyvek mellett) magyarul is megjelent.