Donald Trump új egészségbiztosítási törvényt ígér

TRUMP, Donald
Washington, 2017. június 14. Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban bejelenti, hogy belehalt sérüléseibe az a férfi, aki rálőtt Steve Scalise amerikai republikánus képviselőre egy kongresszusi csoport baseballedzésén a Virginia állambeli Alexandriában 2017. június 14-én. A támadó, a 66 éves James T. Hodgkinson, az Illinois államban lévő Belleville lakója volt. (MTI/EPApool/Olivier Douliery)
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök új egészségbiztosítási törvényt ígért kedden, Chuck Schumer demokrata párti szenátor jelezte, hogy pártja kész az együttműködésre.
Vágólapra másolva!

Trump új egészségügyi elképzelésekkel tér vissza

Miután hétfőn este kiderült, hogy szertefoszlott a másodszor is módosított új egészségbiztosítási törvény elfogadásának reménye, kedden óriási vita bontakozott ki az amerikai politikai életben.
Donald Trump Twitter-üzenetében általában a demokratákat és a szenátus néhány republikánus tagját okolta a történtekért, majd azt ígérte, hogy pártja új, "nagyszerű egészségügyi elképzeléssel" tér majd vissza.

A republikánusok többsége lojális volt, csuda klassz munkát végzett és valóban keményen dolgozott. Visszatérünk" - fogalmazott mikroblogbejegyzésében Trump. Az elnök hétfőn este azon meggyőződését fejezte ki, hogy

a következő egészségügyi törvényjavaslat kidolgozásában már a demokraták is részt vesznek.

Donald Trump a Fehér Házban egy korábbi felvételen Forrás: MTI/EPApool/Olivier Douliery

Pence szerint a Obamacare-t akkor is vissza kell vonni, ha nincs más helyette

Mike Pence alelnök egy rendezvényen reagált, s leszögezte, hogy egyetért az elnökkel és Mitch McConnell republikánus frakcióvezetővel abban, hogy az Obamacare néven ismert, jelenleg érvényben lévő egészségbiztosítási törvényt vissza kell vonni, akkor is, ha nincs helyette új. "

- fogalmazott Pence. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti csoportjának vezetője, az egyik legbefolyásosabb demokrata párti politikus a kongresszusban máris együttműködést ígért az új törvénytervezethez.

- fogalmazott beszédében Schumer.

A demokraták készek az együttműködésre

A New York-i szenátor hangsúlyozta: most, hogy a Republikánus Párt "egypárti erőfeszítése jelentős kudarcot vallott",

van remény a két párt együttműködésére, s a demokraták készen is állnak erre az együttműködésre

az új törvényjavaslat kikovácsolásában. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy "katasztrofális lenne" az Obamacare visszavonása anélkül, hogy új törvénnyel pótolnák.

Egyelőre azonban még az sem biztos, hogy az Obamacare-t sikerül visszavonni. Néhány republikánus szenátor már jelezte, hogy amennyiben nincs új törvény, nem szavazza meg a régi visszavonását.