Nem engedték leszállni Afganisztánban a feltehetően Dosztum alelnököt szállító repülőgépet

Vágólapra másolva!
Az afgán hatóságok nem engedtek leszállni Mazari-Sarifban egy magánrepülőgépet, amellyel feltételezéseik szerint az emberi jogok megsértésével vádolt Abdul Rasid Dosztum afgán alelnök utazott - közölték névtelenséget kérő tisztségviselők kedden.
Vágólapra másolva!

Az afgán biztonsági szolgálatok illetékesei szerint a magánrepülőgép hét török mérnököt vitt fedélzetén Balh tartomány székvárosába. Ugyanakkor

arra utaló jelek voltak, hogy Dosztum is ezzel a géppel akar visszatérni Afganisztánba, így a pilótát felszólították, hogy Kabulban szálljon le további vizsgálatok lefolytatása céljából.

A repülőgép ehelyett Türkmenisztánba folytatta útját.

A Dosztum vezette Dzsunbes párt alelnöke, Sudzsauddín Sudzsa visszautasította azokat az állításokat, miszerint az ország alelnöke utazott volna a repülőgéppel.

- hangoztatta Sudzsa. Ugyanakkor szemtanúk Dosztum több száz hívéről számoltak be a mazari-sarifi repülőtéren, akik "Isten hozott vissza kedves vezérünk!" feliratú transzparenseket lengettek. Mazari-Sharif a legközelebbi nagyváros Dosztum hazai Dzsauzdzsán tartományához a türkemnisztáni határon.

A volt hadúrból lett alelnök májusban utazott Törökországba "gyógykezelésre", megfigyelők viszont úgy gondolják, az üzbég nemzetiségű Dosztum Asraf Gáni államfő bírálójaként tartós száműzetésbe kényszerült.

Dosztumot azzal gyanúsítják, hogy utasítást adott testőreinek egy politikai vetélytársa megkínzatására.

Kilenc testőrét letartóztatták januárban azzal az alapos gyanúval, hogy novemberben elrabolták, megkínozták és csoportosan megerőszakolták Ahmed Iscsi volt kormányzót. Az alelnök ellen azonban még eljárást sem indítottak az ügyben, és a nyomozás állásáról sem lehet tudni semmit. Dosztum tagadja, hogy utasítást adott volna ilyen cselekményekre.

Asraf Gáni afgán elnök 2014-ben nevezte ki a volt hadúrt első alelnökének, hogy ezzel jó pontot szerezzen az ország északi részén élő etnikai kisebbségek körében. A lépés miatt ugyanakkor heves bírálatokkal is illették Gánit, Dosztum számlájára ugyanis számos súlyos emberijog-sértést írnak, amelyeket még a tálibok uralmának megdöntése után követett el.