A venezuelai elnököt nem érdekli a népszavazás eredménye

Vágólapra másolva!
A venezuelai elnök bejelentette - helyi idő szerint még hétfőn -, hogy a vasárnapi népszavazás eredménye ellenére megtartják az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat.
Vágólapra másolva!

A népszavazás főként ellenzéki résztvevőinek elsöprő többsége - 98 százaléka - elutasította a jelenlegi alkotmány megváltoztatását. Nicolás Maduro államfő azonban közölte, hogy

A parlamentben többségben lévő ellenzék szerint a népszavazás kötelező érvényű, és a kormánynak annak megfelelően kell cselekednie.

Maduro az elnöki palotából beszélve felháborodottan említette meg, hogy Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra kérte őt, hogy függessze fel a hónap végére kiírt választásokat. "Mogherini, az Európai Unió külügyminisztere megkeresett, hogy utasításokat adjon Venezuela kormányának. Ez arcátlanság, azt hiszik, hogy 1809-ben vagyunk, amikor parancsokat kaptunk az európai hatalmaktól? Venezuela szabad és szuverén ország" - jelentett ki az elnök.

A Nicolás Maduro népszerűtlen szocialista politikus kormányával szembeni, hónapok óta tartó tiltakozási hullám további fokozásának jegyében

július 20-ára 24 órás, általános sztrájkra szólított fel a dél-amerikai állam ellenzéke

hétfőn. Egyben bejelentette, hogy lépéseket tesz egy "nemzeti egységkormány" létrehozására, és saját bírákat jelöl a Maduro-párti legfelsőbb bíróság soraiba.

A Reuters brit hírügynökség megjegyezte, hogy mindez egy párhuzamos államszervezet kialakulását vetítheti előre Venezuelában.

Trump gazdasági szankciókkal fenyegeti Mandurot

Donald Trump amerikai elnök gazdasági szankciókkal fenyegette meg Nicolás Maduro venezuelai elnököt arra az esetre, ha alkotmányozó nemzetgyűlést hív össze.

Trump hétfő este közleményt adott ki, amelyben figyelmeztette a venezuelai elnököt. "A venezuelai nép ismét világossá tette, hogy kiáll a demokrácia, a szabadság és a jogállam mellett. Mégis: erőteljes és bátor cselekedeteikről továbbra sem vesz tudomást egy rossz vezető, aki arról ábrándozik, hogy diktátor lesz belőle" - olvasható a Fehér Ház által kiadott, Donald Trump által aláírt közleményben.

A rövid szövegben az amerikai elnök leszögezte: az Egyesült Államok nem marad tétlen most, amikor Venezuela összeomlani készül, s amennyiben "a Maduro-rezsim július 30-án kierőszakolja az alkotmányozó nemzetgyűlést,

az Egyesült Államok erőteljes és gyors gazdasági ellenlépéseket tesz".

A Fehér Ház már a hétfői szóvivői sajtókonferencián is reagált a vasárnapi venezuelai népszavazásra. Sean Spicer szóvivő a Trump-kormányzat nevében üdvözölte a vasárnap tartott referendumot s egyúttal elítélte a "kormányzati gengszterek" erőszakos fellépését a békés tüntetők ellen. Spicer szabad és tisztességes választásokra szólította fel a venezuelai vezetést.