Három éve zuhant le a maláj utasszállító

Hrabovo, 2017. július 17. Gyászolók a Donyeck megyei Hrabovo település közelében 2014. július 17-én lelőtt, az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es repülőgép áldozatainak emlékhelyén 2017. július 17-én, a tragédia harmadik évfordulóján. A gép fedélzetén tartózkodó 227 utas és 12 fős személyzet életét vesztette. (MTI/EPA/Olakszandr Jermocsenko)
Vágólapra másolva!
Porosenko közleményében nem hagyott kétséget afelől, hogy Oroszországot tartja felelősnek a Malaysian Airlines Amszerdamból Kuala Lumpurba tartó gépének tragédiájáért.
Vágólapra másolva!

- tudatta Porosenko.

A Boeing 777-es 2014. július 17-én semmisült meg Kelet-Ukrajna Moszkva-barát szakadárok ellenőrizte része fölött. A fedélzeten lévő 298 emberből senki sem élte túl a történteket. A legtöbben holland állampolgárok voltak. Az eset feltárására létrejött bizottság azt állapította meg, hogy az utasszállítót szakadár területről kilőtt orosz rakéta semmisítette meg.

Forrás: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy

"Az áldozatokkal és a jövő nemzedékekkel szembeni felelősségünk, hogy bebizonyítsuk az agresszornak és a terroristáknak, hogy nem úszhatják meg a felelősségre vonást" - szögezte le Porosenko.

Az ukrán elnök világossá tette, hogy bízik az ügyben eljáró holland igazságszolgáltatás pártatlanságában.

Az áldozatok hozzátartozói az évfordulón az amszterdami Schiphol repülőtéren emlékeznek a tragédiára, ahol

298 fa őrzi élő emlékműként a 298 ártatlan áldozat emlékét.

Hrabovo, 2017. július 17.
Gyászolók a Donyeck megyei Hrabovo település közelében 2014. július 17-én lelőtt, az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es repülőgép áldozatainak emlékhelyén 2017. július 17-én, a tragédia harmadik évfordulóján. Forrás: MTI/EPA/Olakszandr Jermocsenko

A felelősségre vonást illetően az esetet feltáró bizottság arra jutott, hogy

mintegy 100 ember lehetett "aktív részese" a repülőgép lelövésének, de neveket nem tettek közzé.

Oroszország és a szeparatisták azt állítják, hogy semmi közük a történtekhez, és az ukrán haderőt hibáztatják.

Az utasszállító lelövésének jelentős szerepe volt abban, hogy a nemzetközi közösség büntetőintézkedéseket vezetett be Oroszországgal szemben az ukrajnai válságban játszott szerepe miatt.