Nem vizsgálják a brazil elnök korrupciós botrányát

corruption trade Horizontal
Brazilian President Michel Temer and Angola's ambassador Nelson Manuel Cosme eat barbecue in a steak house in Brasilia after a meeting with ambassadors from countries that import Brazilian meat, on March 19, 2017. The revelation on Friday of a two-year police probe into alleged bribery of health inspectors to certify tainted food as fit for consumption has struck at the heart of the world's leading exporter of beef and chicken. / AFP PHOTO / EVARISTO SA
Vágólapra másolva!
Az alkotmányügyi és igazságügyi bizottság elutasította, hogy a korrupcióval vádolt Michel Temer elnököt bíróság elé állítsák.
Vágólapra másolva!

A végső szót a brazil parlament alsóháza mondja ki, de a bizottság nagy többsége a korrupciós büntetőeljárás folytatása ellen szavazott.

Az államfő ellen Rodrigo Janot főügyész a Szövetségi Legfelsőbb Bírósághoz nyújtotta be a vádemelést. Ebben az áll, hogy az elnök márciusban vagy áprilisban félmillió realt, vagyis több mint 40 millió forintot fogadott el Joesley Batista nagyvállalkozótól, a világ legnagyobb húsfeldolgozó cégének, a JBS-nek a tulajdonosától.

A kenőpénz átvételéről videofelvétel is készült,

amiért cserében Temer közbenjárt az óriáscég érdekében az ország versenyhatóságánál.

Michel Temer Forrás: AFP/Evaristo Sa

A Temer elleni vádemelés folytatásáról először a bíróság döntött, majd a brazil képviselőháznak kell szavaznia. Ha harmaduk szerint megalapozott a vádemelés, akkor

180 napra felfüggeszthetik az elnököt.

Az államfő ebben az esetben Rodrigo Maia jelenlegi házelnök lenne.

Temer szerint koholt vádakkal akarják bíróság elé állítani, szóvivője a csütörtöki bizottsági szavazás eredményét "a demokrácia és a jogállam győzelmének" nevezte.

„Le Temerrel!” felirat egy tüntető esernyőjén a brazil államfő távozását követelő tiltakozáson Sao Paulóban, 2016 decemberében Forrás: MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra Jr.

Brazíliát évek óta a legfelsőbb vezetést átitató botrányok sorozata sújtja. Az ügyben az Autómosó fedőnéven elhíresült nyomozás kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel az országban, amelynek keretében építőipari cégek politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak fizettek kenőpénzeket a Petrobras olajipari óriáscég versenytárgyalásainak megnyerése érdekében.