Erdogan: a Nyugat csak a puccsisták jogaival foglalkozik

Vágólapra másolva!
A nyugati országokat bírálta pénteken a török fővárosban, Ankarában tartott beszédében Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki szerint a Nyugat csak a tavaly júliusi törökországi államcsínyt megkísérlők jogaival foglalkozik.
Vágólapra másolva!

De a Nyugat csak az egyik oldal felől kérdez. Azt kérdezgetik, hogy hányan vannak börtönben. Kérdezzék meg inkább azt, hogy mennyi embert öltek meg!" - mondta a török elnök.

"Ha Törökország nem jogállam lenne, ezek az árulók nem börtönben ülnének", hanem a földben lennének eltemetve

- jelentette ki Erdogan a török NTV hírtelevízió által élőben közvetített ankarai beszédében.

A török államfő a puccskísérletet követő kormányzati tisztogatások bírálóihoz is kemény szavakat intézett. "Foglalkozzanak a maguk dolgával. Csak nem holmi árulókat fog etetni az állam?" - mondta.
Erdogan a török népnek a puccsistákkal szemben tanúsított "hősiességét" is hangsúlyozta, amiért szerinte a török nép "Nobel-békedíjat érdemel".

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a jelenlegi rendkívüli állapot feloldása, az államfő azt válaszolta:

a szükségállapot addig marad fenn, ameddig nem sikerül felszámolni a puccsisták hálózatát.


Binali Yildirim török miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a kormány a tavalyi puccskísérlet után kihirdetett rendkívüli állapot további három hónapos meghosszabbítását javasolja. A kormány javaslatára az elnök vezette nemzetbiztonsági tanács dönt majd a különleges jogrend fenntartásáról, amit a parlamentnek egyszerű többséggel meg kell erősítenie. A törvényhozásban többségben van az Erdogan vezette Igazság és Fejlődés Pártja.

A hamvába holt puccskísérlet utáni napokban kihirdetett rendkívüli állapot különleges jogkörökkel ruházza fel az állami szerveket.

Ennek révén tarthatnak fogva több tízezer embert, akiket azzal vádolnak, hogy kapcsolatban álltak a puccskísérlet fő felelősének kikiáltott Fethullah Gülennel,

az Egyesült Államokban élő hitszónokkal, aki váltig állítja, hogy semmi köze nem volt a történtekhez.
A török vezetés szerint Gülen és szervezete évtizedek alatt párhuzamos államot épített ki az államapparátusban, ezért a puccskísérletet követően átfogó tisztogatás kezdődött a teljes államigazgatásban;

körülbelül 150 ezer embert függesztettek fel vagy bocsátottak el állásából, és 50 ezernél is többen kerültek rács mögé.