Engedélyezték a melegházasságot Máltán

Vágólapra másolva!
A máltai parlament jóváhagyta a melegházasságot, a döntés igen nagy mérföldkőnek számít a konzervatív, többségében római katolikusok által lakott országban. 
Vágólapra másolva!

A házassági esélyegyenlőségi törvényt szerdán fogadták el Vallettában

66 igen szavazattal, és 1 ellenzővel.

A törvényben szimplán kicserélték a már meglévő máltai házassági törvényben szereplő szavakat, ezúttal beleszámítva a meleg párokat is. A „férj" és „feleség" szót egy nem-semleges kifejezésre, a „házastársra" cserélték. A „szülő" szó helyettesíti az „anya" és az „apa" szót, míg a kifejezéseket, mint „a személy, aki szült" és „a másik szülő" olyan pároknál használják, akik orvosi segítséggel vállaltak gyereket.

Edwin Vassallo, a parlament egyetlen olyan tagja, aki ellenezte a törvényt. Azt mondta, az erkölcsileg elfogadhatatlan törvény összeegyeztethetetlen a katolikus hitével.

– mondta.

Helena Dalli, társadalmi egyenlőségért felelős miniszter dolgozta ki a törvényjavaslatot. Azt mondta, az volt a szándéka, hogy

modernizálja a házasság intézményét a hagyományosan konzervatív országban.

Máltán a válás is illegális volt egészen 2011-ig, és az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, ahol teljesen megtiltották az abortuszt - írja a Deutsche Welle.

A katolikus egyház, amelynek igen nagy ereje van a máltai társadalomban, ellenzi a törvényt, mert szerintük házasság csak férfi és nő között jöhet létre. Ennek ellenére a parlament megszavazta és az országban is sokan támogatják. Szerda estére ünnepséget is terveztek a parlament előtt.