Súlyos börtönbüntetésre ítélték a Nyemcov-gyilkosság vádlottait

portrait court beating VERTICAL 1071141 Russia, Domodedovo. 03/21/2012 Boris Nemtsov, co-chairman of the People's Freedom Party, accused of assault against youth activist Maksim Perevalov, at Domodedovo Magistrate Court. Vitaliy Belousov/RIA Novosti
Borisz Nyemcov
Vágólapra másolva!
11-től 20 évig terjedő börtönbüntetést szabott ki a moszkvai körzeti katonai bíróság csütörtökön kihirdetett ítéletében a Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolásával vádolt öt ember ügyében.
Vágólapra másolva!

Nyemcovot 2015. február 27-én éjjel ölték meg több lövéssel a Moszkva folyón átívelő Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. A férfi és Anna Duricka ukrán modellel hazafelé tartott a GUM áruház egyik étterméből.

Dadajev lőtte le a politikust, 20 évre ítélték

A bíróság szigorított büntetőtáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a vádlottakat. Zaur Dadajevet, aki a vád szerint többször hátba lőtte az 55 éves politikust, 20 évi, bűntársait, Anzor Gubasevet 19, Sadid Gubasevet 16, Temirlan Eszkerhanovot 14, míg Hamzat Bahajevet 11 évi börtönnel sújtották.

Borisz Nyemcovot 2015. február 27-én éjjel ölték meg több lövéssel a Moszkva folyón átívelő Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. Forrás: AFP/Dmitry Serebryakov

A vádlottakat halmazati büntetésként fejenként százezer rubel, az az félmillió forint pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték. Ezenkívül az elítéltek, Dadejevet leszámítva, büntetésük alapszakaszát letöltve még két évig nem szabadulhatnak. Továbbá azokat akik korábban a csecsenföldi rendőrség alkalmazottjai voltak, meg fosztanak minden rangjától és kitüntetésétől.

Az ügyészség megfontolja, hogy fellebbezzen az ítélet ellen

A védelem bejelentette, hogy a következő napokban, a jövő héten bizonyosan, fellebbezést nyújt be az ítélet ellen. Az ügyészség azt közölte, hogy miután megkapta és áttanulmányozta az ítéletet, dönt arról, hogy fellebbez-e.

Az illetékes ügyész korábban életfogytiglani börtönbüntetést kért a gyilkosság elkövetőjére,

Zaur Dadajevre, és 17-től 23 évig terjedő börtönbüntetést bűntársaira.

Borisz Nyemcov Forrás: AFP/Ria Novosti/Vitaliy Belousov

Tovább folytatják a nyomozást

Az orosz Nyomozó Bizottság, az SZK ezzel egy időben bejelentette, hogy

folytatja a nyomozást a bűntényt megrendelők és megszervezők felderítésére.

Az SZK egyik feltételezése szerint

a megrendelő Ruszlan Muhugyinov lehetett,

aki a csecsen Észak belügyi zászlóalj egykori tisztje volt. Ellene 2015 novemberében nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Petrenko, az SZK szóvivője emlékeztetett arra, hogy

Muhugyinov és mások 15 millió rubelt, az az közel 66 millió forintot ajánlottak fel a tetteseknek Nyemcov meggyilkolásáért, és a pénz volt a bűncselekmény elkövetésének indítéka.

Azt is mondta, hogy az ügy vádlottjai

2014-ben láttak a gyilkosság megszervezéséhez.

Ez azt bizonyítja, nem állja meg a helyét a vádlottaknak az az állítása, ami szerint vallási gyűlöletből végeztek az ellenzéki politikussal, mert az támogatta a Charlie Hebdo-t.

Nyemcov a Nyugat-barát ukrán vezetőket támogatta

Borisz Nyemcov a Nyugat-barát ukrán vezetést támogatta, és adatokat gyűjtött a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán elesett orosz katonákról.

Megölése egy nappal előzte meg a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus ellen tiltakozó nagy ellenzéki megmozdulást Moszkvában, amelynek Nyemcov az egyik szervezője volt.

Többen nem elégedettek az ítélettel

Az ítélet után megszólalt az egyik leghíresebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij is, aki Twitter-üzenetében úgy fogalmazott:

Navalnij egy másik bejegyzésében elmagyarázta, hogy miért elégedetlen az ítélettel és nehezményezte, hogy "Dadajevre még csak nem is életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki". Az ellenzéki politikus ezenkívül azt is kifogásolta, hogy a bűncselekménnyel kapcsolatba hozható további emberek - köztük Nyemcov közvetlen környezetének állítása szerint magas rangú csecsenföldi tisztségviselők - érintettsége "büntetlenül maradt".

Navalnij vélhetően azért vádolja mindezzel Putyint, mert Nyemcov az orosz elnök legnagyobb politikai ellenfele volt a gyilkosság idején.

Nyemcov családja és más orosz ellenzéki politikusok szintén nem tekintik lezártnak az esetet.

- írta szintén Twitter-profilján Ilja Jasin, a korábban Nyemcov vezette ellenzéki párt, az RPR-Parnasz politikai tanácsának tagja.

A Kreml nem kommentálta Nyemcov gyilkosainak ítéletét, pusztán annyit közölt: ez az ügy "egyáltalán nem szerepel napirendjén".