Visszaszivárgott az Iszlám Állam Moszul környékére

Moszul, 2017. július 9. Iraki katonák ünneplik győzelmüket óvárosában 2017. július 9-én, miután az ostromló iraki kormányerők teljesen visszafoglalták a nagyvárost az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet fegyvereseitől. (MTI/AP/Felipe Dana)
Vágólapra másolva!
Két nap alatt visszafoglalta a Moszul városától délre fekvő falvak többségét az Iszlám Állam.
Vágólapra másolva!

Haider al-Abádi iraki kormányfő hétfőn jelentette be hivatalosan, hogy a biztonsági erők visszafoglalták Moszult, a gépfegyverekkel és aknavetőkkel felszerelkezett

szélsőségesek viszont nem adják fel

a harcot. A dzsihadisták megszerezték a Moszultól 70 kilométerre délre található Imám Garbi nevű település javát, és erősítést várnak – mondta egy iraki tiszt.

Az Iszlám Állam a múlt héten támadta meg a települést, miután a szélsőségesek elveszítették Moszult, és visszaszorultak a sivatagos, vidéki területekre Irakban.

annak érdekében, hogy az Iszlám Államot kiűzzük egész Irakból, és hogy végleg felszámoljuk a felemelkedéséhez vezető feltételeket" - írta közleményében Stephen J. Townsend altábornagy, az USA által vezetett koalíciós erők főparancsnoka.

Iraki katonák ünneplik győzelmüket óvárosában július 9-én, miután az ostromló iraki kormányerők teljesen visszafoglalták a nagyvárost az Iszlám Állam fegyvereseitől Forrás: MTI/AP/Felipe Dana

Eközben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságát vezető Zeid Raad al-Husszein keddi közleményében igazságosságra és a megbékélésre szólította fel Irakot.

Az Amnesty International

független bizottság létrehozását javasolta

az Iszlám Állam, valamint az iraki és a koalíciós erők által a moszuli civilek ellen elkövetett bűnök kivizsgálására.

"A moszuli lakosok által átélt borzalmak, valamint

nem maradhatnak büntetlenül" - hívta fel a figyelmet közleményében Lynn Maalouf, az Amnesty közel-keleti részlegének igazgatója.