Kína jövőre blokkolja a netes magánhálózatokat

kínai férfiak internet számítógép
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A VPN-eken, vagyis a magánhálózatokon keresztül több millió kínai játszotta ki eddig a Nagy Tűzfalként emlegetett cenzúrázási rendszert. Jövőre már blokkolják ezeket.
Vágólapra másolva!

Totális cenzúrát hirdetett a kínai kommunista kormány a helyi internetszolgáltatókkal szemben. Elrendelték, hogy a három állami tulajdonban lévő szolgáltató – a China Mobile, a China Unicom és a China Telekom - jövő év februárjáig blokkolja a VPN-ekhez való hozzáférést.

A Nagy Tűzfal jelenleg is szűri a weboldalakat, így például a Google, a Twitter, az Instagram és a Facebook elérhetetlen Kínából. A Guardian megjegyezte, bizonyos, a kormánnyal szembeni

kritikus tartalmakra rá sem lehet keresni.

Kínaiak milliói játszották ki eddig a tűzfalat magánhálózatokon keresztül, melynek segítségével bármilyen weboldalt elértek.

Forrás: AFP/Afp

Kína januárban jelentette be, hogy 14 hónapos „nagytakarításra" készül, amelyet Hszi Csin-ping, a népköztársaság elnöke az „internetes szuveneritásra" való törekvésnek nevezett. Ez év végén a kínai politikusok Pekingben tartanak válságtanácskozást.

„Az, hogy az internetes ellenőrzés ennyire megnövekedett, azt mutatja, hogy

– állítja Xiao Qiang, a kaliforniai egyetem kínai cenzúrát tanulmányozó professzora. „Egyértelműen ez a legmagasabb szintű politikai harc. " A professzor szerint a

Nagy Tűzfal eddig sem volt hibátlan,

hiszen egy New York-i kínai üzletember ellen indított korrupciós botrány széles körben elterjedt az országban. Xiao szerint a kínai hatóságok új szintre emelik az internetes ellenőrzéseket.

Forrás: Tom Thai (Flickr CC-BY)

Már a VPN-ek blokkolásának ötlete előtt kínai kutatók kifogásolták, hogy nem férnek hozzá bizonyos külföldi tanulmányokhoz, illetve nem tudnak a kapcsolatot tartani a világ más egyetemeivel.

A vállalati VPN-ek sorsa kérdőjeles,

hiszen a külföldi cégek kínai telephelyei is gyakran használták ezt a megoldást, hogy kommunikálni tudjanak más üzemekkel.

„Ez nevetséges. Ha a stabil és biztonságos kapcsolattartást tartják szem előtt, mint azt állítják, akkor el kell hagyniuk a VPN-eket" – reagált Kaiser Kuo, a Baidu vállalat korábbi nemzetközi kommunikációs korábbi vezetője az egyetemekről és a vállalatoktól érkező kritikákra.