Kémkedéssel gyanúsítják a mexikói kormányt

Vágólapra másolva!
A mexikói kormány kémkedett a 43 diák 2014. évi eltűnését vizsgáló Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság (CIDH) tagjai ellen - jelentették be hétfőn kanadai egyetemi kutatók.
Vágólapra másolva!

A CIDH nyomozócsoportja több mint egy ével ezelőtt elkészült jelentésében azzal vádolta meg a mexikói kormányt, hogy akadályozta a munkájukat, és elítélte, hogy a hatóságok saját nyomozásuk során megkínoztak gyanúsítottakat.

SMS-ben jött a kémprogram

A CIDH nyomozói által használt legalább két telefonra érkezett több olyan SMS-üzenet, amely telepítette a készülékekre az izraeli NSO cég Pegasus nevű kémszoftverét - állítja a Torontói Egyetem Citizen Lab nevű kutatócsoportja. Az már hetekkel korábban ismert volt, hogy a mexikói kormány legalább három hivatala 2011-ben megvásárolta a kémszoftvert, és használta belföldi újságírók, jogvédő aktivisták és más közszereplők ellen - a The New York Times című amerikai napilap június 19-én jelentette, hogy a Citizen Lab kutatói leleplezték ezt, miután valamilyen okból vizsgálták két nyomozó telefonját.

Országos botrány

Az ügy azóta botrány tárgya Mexikóban. Az egyetemi kutatók szerint a külföldi nyomozókon kívül a mexikói kormány legalább 19 belföldi személyiség - ügyvédek, politikusok, újságírók, korrupcióellenes aktivisták, tudósok és családtagjaik - ellen használta a kémprogramot. A védett diplomáciai státus miatt a nyomozók elleni kémkedés vádja súlyosabb. A mexikói kormány tagadja a kémkedés vádját. Az ügyészség nyomozást indított. A Pegasus nemcsak a telefon használójának kommunikációját figyeli, hanem tudtán kívül fényképeket, hang- és videofelvételeket is készít.

43-an meghaltak

A hivatalos mexikói tényállás szerint a 2014. szeptember 27-ére virradó éjszakán a délnyugat-mexikói Guerrero szövetségi államban Tixtla város tanárképző főiskolájának diákjai tüntetést rendeztek, és eközben elkötöttek öt autóbuszt. A lopott buszokon utazó diákokat Iguala város önkormányzati rendőrei állították meg. A diákok menekülni próbáltak, de a rendőrök elfogtak közülük 43-at, majd elhurcolták és átadták őket a Guerreros Unidos drogkartell tagjainak. A bűnözők meggyilkolták őket, és holttestüket elégették Cocula város szeméttelepén, majd a hamvakat a helyi folyóba szórták. A CIDH vizsgálódása alapján riasztó képet festett a helyi biztonsági erők és a szervezett bűnözés közti kapcsolatokról. A jelentés szerint a diákok elleni támadást "tökéletesen egyeztették".