Tizenkét új helyszín került fel az világörökségi listára

1 person archeological site archeology ARCHITECTURE ASIA BAS RELIEF BUILDING Cambodia Civilization CULTURAL TOURISM Day FACADE HISTORY HORIZONTAL human representation Khmer Civilization Kompong Thom Province Landmark MAN masculine Outdoors People RELIGIOU
Cambodia, Kompong Thom province, Sambor Prei Kuk, a pre angkor temple
Vágólapra másolva!
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi listája 12 új helyszínnel gazdagodott.
Vágólapra másolva!

Az UNESCO július 2-án ülésezett krakkóban, ahol a világrörökségi listára feltették az északnyugat-kínai Csinghaj Hoh Hszil természetvédelmi területet, amely a világ legnagyobb és legmagasabban fekvő fennsíkja.

A listán szerepel még az argentínai Los Alerces Nemzeti Park. Világörökség lett a Mongólia és Oroszország területére kiterjedő Bajkálontúl, itt több millió veszélyeztetett vándormadár talál menedéket.

A törökországi Aphrodisias Forrás: Anadolu Agency/Aytug Can Sencar

Világörökségi helyszín lett a törökországi Aphrodisias is.

A nyugat-afrikai Angola Mbanza-Kongo óvárosával debütált a világörökségi listán. Az 570 méter magasan fekvő terület volt a 14. és 19. század közötti Kongói Királyság politikai és spirituális központja volt.

Ugyancsak első ízben került fel a listára Eritrea, amelynek fővárosát, Aszmarát választotta be a bizottság a világörökségi helyszínek közé. A bizottság szerint Aszmara

kivételes példája a 20. század elején zajlott korai modernista urbanizációnak.

A listán szerepel még a Dél-afrikai Köztársaság északi részén elterülő Khomani kulturális tájegység, ami fontos szerepet játszik a nomád khomani szan népcsoport életében.

A kambodzsai Sambor Prei Kuk régészeti lelőhely. Forrás: hemis.fr/LEROY Francis / hemis.fr/Leroy Francis / Hemis.Fr

Világörökség lett a kambodzsai Sambor Prei Kuk régészeti lelőhely, amelyet az Angkor előtti, Chenla birodalom fővárosaként, Ishanapuraként azonosítottak a kutatók. A területen lévő gazdagon díszített homokkő-elemek igazi mesterműnek számítanak.

Az új helyszínek között van még a kínai Kulangszu szigete, ahol a hagyományos kínai és a nyugati építészet, valamint a korai 20. századi modernista stílus és az Art Deco ötvözéséből született új építészeti mozgalom jellegzetességei köszönnek vissza.

Az indiai Ahmadábád óvárosa a szultánság idejéből való gazdag építészeti örökségei miatt került fel a listára.

Az afrikai rabszolgák egykori fő kirakodóhelye. Forrás: AFP/Mauro Pimentel

Az új helyszínek között szerepel a brazíliai Valongo régészeti lelőhely is:az afrikai rabszolgák egykori fő kirakodóhelye. (Erről itt írtunk bővebben) A bizottság úgy döntött, hogy

a Kárpátok és Németország ősi bükköseinek országhatárokon túli területei is felkerülnek a világörökségi helyszínek közé.