Betartják a tűzszünetet Szíriában

Vágólapra másolva!
Az orosz-amerikai közvetítéssel Szíria délnyugati részében hatályba lépett tűzszüneti megállapodást összességében betartják a felek - jelentette ki Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja hétfőn Genfben tartott sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Hozzátette, hogy a fegyvernyugvás betartásának felügyeletéről tárgyalások folynak a jordániai fővárosban, Ammánban. Az ENSZ-különmegbízott a szíriai kormány és az ellenzéki csoportok közötti genfi béketárgyalások újabb, immáron hetedik fordulójának kezdetén nyilatkozott. A fordulót ötnaposra tervezik.

Vasárnap óta tart a tűzszünet

A vasárnaptól hatályos tűzszüneti megállapodást összességében betartják a felek, bár kezdetben voltak elszórtan jelentkező incidensek - mutatott rá de Mistura, és derűlátónak mutatkozott azzal összefüggésben is, hogy a fegyvernyugvás továbbra is ki fog tartani.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a tűzszüneti övezetekről szóló megállapodások ugyan "leegyszerűsíthetik" a konfliktust, bizonyos mértékig stabilizálhatják az országot, viszont

ezeknek az intézkedéseknek átmeneti jellegűeknek kell lenniük, különben félő az állam darabokra hullása.

Az Egyesült Államok, Oroszország és Jordánia a múlt héten jelentette be Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hamburgi találkozóját követően, hogy megállapodtak egy részleges tűzszünetről Délnyugat-Szíriában. A fegyvernyugvás Szuveida, Deraa és el-Kuneitra tartományokban lépett életbe július 9-től.