Önfenntartó űrállomásra tervezett technológiákat tesztelnek Pekingben

Vágólapra másolva!
Egy önfenntartó űrállomás működéséhez szükséges technológiák tesztelését kezdték meg a hét végén Pekingben: egyetemi hallgatók két lezárt bunkerben próbálják megtapasztalni, hogy milyen lehet űrkabinban élni egy másik bolygón, újrahasznosítva mindent a növényi hulladékoktól kezdve a vizeletig.
Vágólapra másolva!

200 napig élnek egy lezárt kabinban

A pekingi Pejhang Egyetem négy hallgatója helyi idő szerint vasárnap költözött be a kínai főváros peremén lévő Lunar Palace-1 nevű létesítményben kialakított űrkabin-szimulátorokba, hogy 200 napon át önfenntartó módon éljen odabent.

Kína az űrkutatás globális nagyhatalma szeretne lenni

Hszi Csin-ping kínai elnök tervei közé tartozik, hogy Kína az űrkutatás globális nagyhatalma legyen.

A kelet-ázsiai ország 2018-ban akar szondát küldeni a Hold túlsó oldalára és 2036-ra már asztronautákat is küldene az égitestre.

A Lunar Palace 365 projekttel olyan önfenntartó ökoszisztémát akarnak megalkotni, amely lehetővé tenné, hogy az űrhajósok hosszú ideig a Holdon maradhassanak.
Liu Hung, a projekt főmérnöke szerint az emberi létfenntartáshoz szükséges összes tényezőt számításba vették a program és a szimulátorok kialakításakor.

A kabinokban élő növények termelik az oxigént

"Úgy terveztük meg, hogy az oxigén, amelyet a kabinokban lévő növények termelnek, pontosan elég legyen az emberek, az állatok és az emberi ürülék lebontását végző organizmusok számára" - magyarázta a szakember. Liu szerint a fizikai szükségletek kielégítése ugyanakkor csak az egyik része a programnak, a hosszú távú bezártság mentális hatásainak vizsgálata ugyanolyan fontos része a tesztnek.

Ha az ember hosszú időt tölt ilyen környezetben, az okozhat lelki problémákat, ezért részletes napirendet dolgoztunk ki nekik, hogy ezzel is segítsük őket jó közérzetük megőrzésében" - fejtette ki a kutató. A 200 nap alatt azt is vizsgálni fogják, hogy miként reagálnak a résztvevők a napfény hiányára.