Egyre forróbb a helyzet Ausztriában

Sebastian Kurz - press conference Sebastian Kurz ÖVP Oevp Austrian People's Party
Austrian Foreign Minister Sebastian Kurz arrives to hold a press conference after being appointed as head of the country's centre-right People's Party (OeVP) on May 14, 2017 in Vienna, Austria. Austria's Chancellor Christian Kern said Sunday, May 14, 2017, that he expected early elections this year after his coalition partners pulled the plug on their alliance. (Photo credit should read "Sebastian Pucher/APA-PictureDesk via AFP")
Vágólapra másolva!
Egyre izgalmasabb az osztrák belpolitikai élet három hónappal az előrehozott választások előtt. Egyelőre a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt tűnik a választások esélyesének, miközben a szociáldemokraták és a radikális jobboldal megkezdte a közeledést egymáshoz. A Zöldek kettészakadtak, a liberálisok pedig leigazolták a legfelsőbb bíróság volt elnökét, aki a tavalyi elnökválasztáson közel húsz százalékot kapott.
Vágólapra másolva!

Három hónappal az előrehozott választás előtt egyre izgalmasabbá válik az osztrák belpolitika. A 2007 óta a nagykoalíció (Osztrák Szociáldemokrata Párt és Osztrák Néppárt, SPÖ-ÖVP) által uralt ausztriai politikai tér egészen 2015-ig meglehetősen unalmas volt, azonban a menekültválság és a koalíción belüli ellentétek alaposan felforgattak mindent. Mindennek az első jele az volt, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) már 2015-ben átvette a vezetést a népszerűségi listákon, sőt volt olyan felmérés, amit azt mutatta, hogy 10 százalékpontos előnybe kerültek.

Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt új elnöke, külügyminiszter az élre repítette a pártját Forrás: APA-PictureDesk/Sebastian Pucher / EXPA / picturedesk.com/Sebastian Pucher

Elnökválasztási küzdelem

2016-ban az elnökválasztásról szólt minden Ausztriában. Óriási meglepetésre

sem az ÖVP, sem az SPÖ jelöltje nem került be a második fordulóba.

A hatalmas bukta miatt le kellett mondania Werner Faymann szociáldemokrata pártelnöknek, kancellárnak. A helyére Christian Kern került, aki korábban az osztrák államvasutakat igazgatta. Az elnökválasztás Norbert Hofer (FPÖ) és Alexander Van der Bellen (Zöldek) között dőlt el. Bár a 2016 májusában tartott második fordulót Van der Bellen nyerte, de csalás miatt meg kellett ismételni a voksolást.

A decemberi elnökválasztást is a Zöldek jelöltje nyerte, de mögötte a teljes osztrák politikai és médiaélet felsorakozott, míg Hofert csak az FPÖ támogatta. Az illegális bevándorlás csökkenése miatt, valamint a kedvezőbb gazdasági helyzetnek köszönhetően az FPÖ nem tudott könnyen mozgósítani, de a Hofer által megszerzett

több mint 46 százaléknyi szavazat nagyon erős figyelmeztetés volt a hagyományos ausztriai pártoknak.

Alexander Van der Bellen mögött a teljes osztrák politikai és médiaelit felsorakozott Forrás: AFP/Joe Klamar

Kurz az élre repítette a néppártot

A Szabadságpárt jelentette kihívásra eddig egyértelműen az ÖVP reagált a legjobban. A pártban a nagyon gyenge közvélemény-kutatási eredmények miatt gyakorlatilag forradalom tört ki.

A vezetést a mindössze 31 éves Sebastian Kurz külügyminiszter vette át,

aki már 2015-ben is nagyon élesen fogalmazott a migrációs válság ügyében, és egyáltalán nem követte a nagykoalíció puha politikáját. Kurz megválasztása után az ÖVP egyből a népszerűségi listák élére ugrott, jelenleg a választók 34 százalékának a szavazazára számíthat. Az FPÖ 25, míg az SPÖ 24 százalékon áll.

De nemcsak a nagypártok világában van változás.

A belső ellentétek miatt kettészakadt a zöld párt

és Peter Pilz vezetésével egy újabb alakulat jött létre. Ennek eredményeképpen legutóbb a Zöldek már csak öt-hat százalékon álltak, míg Pilz rögtön egy ötszázalékos eredménnyel nyitott. A parlamenti bejutás határán billegő liberális NEOS leigazolta Irmgrad Grisst, aki a 2016-os elnökválasztáson majdnem bejutott a második körbe. A korábbi legfelsőbb bírósági elnök 18,9 százalékot kapott.

Christian Kern osztrák kancellár egyre inkább a bevándorlásellenes Szabadságpárt felé kacsingat Forrás: APA-PictureDesk/HANS KLAUS TECHT / APA / picturedesk.com/Hans Klaus Techt

Az egyre élesebb kampánynak köszönhetően Ausztria megtiltotta a belépést a török gazdasági miniszternek, Nihat Zeybekcinek, aki a tavalyi, kudarcba fulladt törökországi puccskísérlet évfordulóján tartandó rendezvényen akart részt venni. Thomas Schnöll szóvivő szerint a rendezvény és a látogatás "nagyon nagy veszélyt jelent a közrendre és Ausztria biztonságára".

"Beszéljünk a valóságról"

Mivel a korábbiakhoz képest határozottabb karakterű "versenyzők" csapnak össze az őszi választáson, "nagyobb és hangosabb" választási küzdelemre lehet számítani – ezt már a Die Presse írta. Ritkán kerülnek olyan, "valóban választható karakterű" emberek a politikai színtérre, akik az elődökhöz képest elsősorban intellektusban, tehetségben, retorikában és bátorságban tűnnek ki - állapítja meg Rainer Nowak, a Die Presse főszerkesztője, aki

biztatónak nevezte a Sebastian Kurz által felvonultatott ötleteket és célokat.

A Kurier arról írt, hogy Kurz előnye a közérthetőségben és az értelmetlen viták elkerülésében rejlik, a szerző szerint azonban "a tartalmat illetően az ÖVP elnöke még talány". A cikkíró szerint Kurz hatásos képeket vonultat fel és világosan fogalmaz, mindig is az volt a varázsszövege, "mantrája", hogy "hagyjuk a dolgok szépítését, és beszéljünk a valóságról!". A lap szerint Reinhold Mitterlehner előző ÖVP-pártelnök tavaszi lemondásánál is megőrizte nyugalmát, új választásokat szorgalmazott, és kiállt a pártelnöki jogokért.

Irmgard Grisst a liberális párt igazolta le Forrás: APA-PictureDesk/Michael Gruber / EXPA / picturedesk.com/Michael Gruber

Szélsőjobb-balos koalíció jöhet

Kurzot pártjának lelkesedése hajtja, de tudja, hogy ez sokáig nem lesz elég – erről már a Der Standard írt. Az elnököt elődje, Mitterlehner tréfás, de kritikus szavai sem tántorítják el attól, hogy hagyja magát "kiadósan" ünnepeltetni - állapította meg Sebastian Fellner, a lap belpolitikai szerkesztője, aki úgy vélte: a párt átnevezése ide, az új külső megjelenés oda - Kurz mégiscsak az ÖVP-t vezeti, és az alapszabály megváltozását követően

marad a tartományi és az országos szervezetek közötti konfliktus.

Ausztriában október 15-én előrehozott parlamenti választást tartanak. Az ÖVP vezetője szeptemberben mutatja be teljes kormányprogram-tervezetét, amelynek fő témája várhatóan az adóreform, az ország biztonsága és az osztrák szociális rendszer fenntarthatósága lesz. Az SPÖ már meghatározta a jövőbeni koalíciós együttműködés feltételeit, és azok ismeretében több médium arról írt, hogy ezzel elvben szabaddá tette az utat az FPÖ-vel kötendő koalíciós kormányzás előtt.