Előkerült az első videó a világháborús szexrabszolgákról

Vágólapra másolva!
Előkerült az első videós bizonyíték arról, hogy a második világháborúban a japán katonák szexrabszolgának tartották a megszállt területeken élő nőket.
Vágólapra másolva!

Dél-Korea kiadta azt a néhány másodperces filmet, melyet az úgynevezett „kényelmes nők”-ről készítettek az amerikai csapatok Kínában, a második világháború idején. A filmben azt lehet látni, ahogyan a második világháborús japán katonák egy fal mellé sorakoztatják fel a kínai nőket, és szexre kényszerítik őket. A felvételt a Szöul Nemzeti Egyetem kormány által finanszírozott kutatói találták meg egy amerikai archívumban.

A dél-koreai kutatók becslése szerint,

megközelítőleg 200 ezer nőt kényszerítettek bordélyokba a japán hadsereg számára a világháború alatt.

A nők többnyire Koreából, Kínából, Indonéziából, Tajvanról és Fülöp-szigetekről származnak - írja a BBC.

Egészen mostanáig egyedül a túlélők, szemtanúk elbeszélései és néhány fénykép bizonyította az egykori szexrabszolgaságot.

A kutatócsoport, mely vizsgálja az ügyet, azt állítja, hogy a felvételeket a kínai Jünnan tartományban forgatták az amerikai-kínai csapatok. A felvételeket aztán Japán lefoglalta.

Az egykori szexrabszolgaság kérdése már régóta feszültséget okozott Japán és Dél-Korea között, főleg, hogy Japán sokáig nem kért bocsánatot és nem is tisztázta a múltbéli eseményeket. Egészen 2015-ig kellett várnia Dél-Koreának arra a pillanatra,hogy Tokió hajlandó legyen bocsánatot kérni és 1 milliárd jen kártérítést fizetni az áldozatokért.

Jelképesen szobrot is emeltek az áldozatok emlékére Japánban, de azóta mindenáron le akarják őket bontani. A „ kényelemes nők” szobrai Szöulban és Busanban láthatók.