Renzi: menteni kell a tengeren, de nem kell mindenkit befogadni

Olaszország, migráns, menekült, Líbia
Migrants and refugees are rescued during an operation at sea with the Aquarius, a former North Atlantic fisheries protection ship now used by humanitarians SOS Mediterranee and Medecins Sans Frontieres (Doctors without Borders), on May 24, 2016 in the Mediterranean sea in front of the Libyan coast. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
A tengeren átkelőket menteni kell, de nem kell mindenkit befogadni - jelentette ki Matteo Renzi, az olasz balközép Demokrata Párt (PD) miniszterelnök-jelöltje vasárnap a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában.
Vágólapra másolva!

Az olaszországi migrációs helyzetről és annak esetleges megoldásairól az utóbbi időben feltűnően gyakran nyilatkozó Renzi úgy fogalmazott: Olaszországnak "meg kell azt állítania, hogy mindenki hozzánk jöjjön".

- mondta a volt miniszterelnök, aki a PD élén ismét a kormányfői székre pályázik.

Hozzátette, Olaszország akkor tud "kijönni" a migráció teremtette válsághelyzetből, ha

"erősebben hallatja szavát az Európai Unióban".

Megjegyezte, hogy a következő hat hónapban a következő hat év forrásainak elosztásáról születnek döntések, és ha az unió "nem segít a migrációban, mi nem adunk pénzt annak, aki nem fogadja be (a migránsokat). Vagy mindenki tiszteletben tartja a szabályokat, vagy elzárjuk a pénzcsapokat".

Renzi visszautasította az ellenzéki Északi Liga azon bírálatait, miszerint korábban a befogadást szorgalmazta, most pedig majdnem ugyanazt hangoztatja, mint az Északi Liga, vagyis a befogadás korlátozását.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Giuliano Pisapia balközép politikus, volt milánói polgármester, a februárban alapított Progresszív Tér vezetője úgy nyilatkozott, Olaszországnak erkölcsi, jogi és politikai kötelessége az emberéletek mentése. Hozzátette, hogy ezzel egy időben az olasz kormánynak el kell érnie a dublini egyezmény felülvizsgálását, amely szerint menedékkérelmet abban az EU-tagállamban kell benyújtani, ahol a kérelmező belépett az unió területére. Pisapia hibának nevezte azt is, hogy a Matteo Renzi vezette korábbi római kormány vállalta, hogy a Triton európai művelet keretében a Földközi-tengeren szolgáló nem olasz felségjelzésű mentőhajók mind Olaszországba szállítsák a megmentett embereket.

Maurizio Gasparri, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) politikusa kijelentette, egyedül az olasz jobbközép kormányok voltak képesek megfékezni az Afrikából az olaszországi partok felé tartó emberáradatot. Hangsúlyozta: amint ismét kormányra kerül, az olasz jobbközép leállítja az illegális bevándorlást, a veszélyes tengeri átkelést, "az ide-oda utaztatást a Földközi-tengeren" a nem kormányzati szervezetek (NGO) kitiltásával, az olaszországi kikötők lezárásával és igazi hajóblokáddal.

A migráció lesz az egyik témája a Triesztben július 12-én esedékes nyugat-balkáni fórumnak is, amelyen a házigazda Olaszország mellett jelen lesz Németország, Franciaország, valamint Ausztria, Szlovénia, Albánia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Montenegró, Szerbia, Macedónia vezető politikusai és az EU képviselői.