Németországban 90 ezer menedékkérőt regisztráltak az év első felében

Vágólapra másolva!
Németországban 90 ezer menedékkérőt regisztráltak az idei év első felében
Vágólapra másolva!

Mintegy 90 ezer újonnan érkezett menedékkérőt regisztráltak Németországban 2017 első fél évében. A szövetségi belügyminisztérium adatai szerint a legnagyobb csoportokat továbbra is a szíriaiak, az irakiak és az afganisztániak alkotják. A bevándorlásügyi és menekültügyi hivatalhoz hat hónap alatt 111 600 menedékjogi kérelmet nyújtottak be, ami 72 százalékos csökkenés éves összevetésben.

A hivatal a vizsgált időszakban 408 100 menedékjogi kérelmet bírált el, ez 44 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Menekültstátuszt vagy hosszabbtávú tartózkodásra feljogosító státuszt a kérelmezők 38 százaléka kapott. A kérelmezők további 7 százaléka ugyan nem kapott menedékjogot, de különböző okok miatt átmenetileg maradhat az országban.

A kérelmek 39 százalékát elutasították,a többi pedig a más módon rendezett ügyek kategóriájába került.

Ide tartoznak a döntés előtt visszavont kérelmek és az uniós menekültügyi rendszer keretében más uniós tagországnak átadott menedékkérők ügyei. A belügyminisztérium szóvivője a statisztikával kapcsolatban elmondta, hogy Németországot egyelőre kevésbé érinti, hogy növekedik az EU területére Ászak-Afrikából a Földközi-tengeren keresztül érkező menedékkérők száma.