Hatan meghaltak, sokan eltűntek, ezreket vágott el a külvilágtól az áradás

Jamada, 2017. július 6. Árvíz okozta károk a Fukuoka tartománybeli Jamadában 2017. július 6-án. A Nanmadol trópusi vihart követő heves esőzések előidézte áradások miatt tizenöt ember eltűnt, egyes hírek szerint ketten életüket vesztették Japán délnyugati részén, Kjúsú szigetén. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)
Vágólapra másolva!
Japán délnyugati részén mentőalakulatok több ezer tagja próbált eljutni pénteken az elvágott települések lakóihoz a harmadik napja tomboló ítéletidőben, kicsavart fákon és az özönvízszerű esőzések miatt feldagadt sáron keresztül.
Vágólapra másolva!

Sajtóértesülések szerint az ítéletidőben hatan vesztették életüket, huszonkét embert eltűntként tartanak nyilván, mintegy 80 ezer embert pedig ki kellett költöztetni otthonából a szokatlanul heves esőzésektől a legsúlyosabban érintett Fukuoka és a szomszédos Óita prefektúrákban, Kjúsú szigetén. A vidékies térségek mellett a 950 ezer lelket számláló Kitakjúsú város több kerületében is evakuálást rendeltek el a hatóságok az áradó folyók miatt.

Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Mintegy 12 300 katona, rendőr és tűzoltó gázolt át sáron és mászott meg fatörmelékből keletkezett halmokat, hogy eljuthasson ahhoz a több száz bajbakerülthöz, akik az esőzések kiváltotta földcsuszamlások miatt nehezen megközelíthető településeken ragadtak. A helyi sajtó szerint hatalmas sziklák és gyökerestül kicsavart fák tarkítják a helyi látképet.

A japán meteorológiai szolgálat szerint az elmúlt 48 órában 593 milliméter csapadék esett, ami jóval meghaladja a júliusban megszokott szintet. A térségen a minap söpört végig a Nanmadon névre keresztelt trópusi vihar, amely után erőteljes, alacsony nyomású légkori front alakult ki a tenger felett, meleg és páradús levegővel táplálva a légkört.