Két év börtönre ítélték az orosz hackercsapat vezetőjét

Vágólapra másolva!
Vádalku után két év börtönre ítélték az orosz hackercsapat vezetőjét
Vágólapra másolva!

Két évi börtönbüntetésre ítélte vádalku eredményeként egy moszkvai bíróság Vlagyimir Anyikejevet, annak az orosz hackercsapatnak a vezetőjét, amely kalóztámadásokat hajtott végre az elmúlt években magas rangú tisztségviselők internetes fiókjai ellen. Az orosz mesefiguráról elnevezett hackercsapat, a Saltaj Boltaj vezetőjét 2016-ban tartóztatták le. A bírósági döntés értelmében bűnösnek találták abban, hogy engedély nélkül fért hozzá bizalmas, személyiségi jogokat is sértő informatikai adatokhoz.

A vádalkuban Anyikejev elismerte bűnösségét, két társa azonban erre nem volt hajlandó.

A csoport "áldozatai" között van vezető banki tisztségviselő, televíziós műsorvezető, az orosz államfő környezetében dolgozó tisztségviselő, és miniszterelnöki szóvivő is. Hatalmas visszhangot váltott ki az az eset, amikor a hackercsoport 2014-ben magára vállalta a felelősséget azért a számítógépes kalózkodásért, amelyet Dimitrij Medvegyev orosz kormányfő Twitter-profilján hajtottak végre. A profilon olyan mondatok jelentek meg a miniszterelnök nevében, hogy:

Azt is írták Medvegyev nevében, hogy Oroszország visszatérhet az 1980-as évekbe, ami szomorú.

A Saltaj Boltaj blogját és Twitter-profilját elérhetetlenné tette a médiafelügyelet. Nemrég ugyanis szintén ez a társaság hozta nyilvánosságra Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes elektronikus levelezését, és júniusban a kormány sajtószolgálata nevében ők küldtek szét az orosz tömegtájékoztatási eszközöknek egy olyan közleményt, amely szerint menesztették az állami vasúttársaság elnökét.