Négyszázezer embert telepítenek ki Japánban az áradások miatt

árvíz, áradás, romok, Japán
A local resident looks at a broken bridge due to heavy flooding in Asakura, Fukuoka prefecture, on July 6, 2017. At least 15 people are missing after huge floods swept away houses in southern Japan, tearing up roads as roiling waters surged through villages, authorities said, after unprecedented rainfall.JAPAN OUT / AFP PHOTO / JIJI PRESS AND AFP PHOTO / STR / Japan OUT
Vágólapra másolva!
Második napja ítéletidő tombol Japán délnyugati részén, a hatóságok közel négyszázezer embernek tanácsolták azt, hogy hagyják el otthonaikat, mert veszélybe kerültek az özönvízszerű esőzések okozta árvizek miatt. A hatóságok legalább 15 eltűntről tudnak Kjúsú szigetén, de egyes hírek szerint két halottja is van már a második napja tomboló ítéletidőnek.
Vágólapra másolva!

Az NHK közszolgálati televízió híradása szerint a Kjúsún fekvő Fukuoka prefektúra egyes területein szerdán

kilenc óra leforgása alatt több mint kétszer annyi eső esett, mint áltagosan júliusban szokott,

és emiatt folyók léptek ki a medrükből, utakat, hidakat és vízparti épületeket mosva el. Sok helyütt fennáll a földcsuszamlások veszélye.

A hidakat is elvitte a víz Forrás: AFP/Str

Mintegy 7500 rendőrt, tűzoltót és katonák vezényeltek a térségbe a bajba jutottak evakuálására és az eltűntek felkutatására. Negyven helikoptert helyeztek készenlétbe, hogy bekapcsolódjanak a mentésbe, mihelyt javulnak az időjárási viszonyok.

Az ítéletidő a Fukuokával szomszédos, ugyancsak hegyvidéki Óita tartományt sem kíméli. A hatóságok jórészt e két tartomány lakóit szólították fel otthonuk elhagyására, de a figyelmeztetés vonatkozik Kumamoto egyes területeire is.

A térségen a minap söpört végig a Nanmadon névre keresztelt trópusi vihar, amely után erőteljes, alacsony nyomású légköri front alakult ki a tenger felett, meleg és páradús levegővel táplálva a légkört a csapadékos időszak közepette. A térségben néhol óránként 80 milliméter csapadék esik egy óra leforgása alatt, és a meteorológusok a helyzet súlyosbodására figyelmeztetnek.