Az EP feltárná az unió terrorizmus elleni harcának hiányosságait

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésük befejező napján különbizottság felállításáról döntöttek, amely az uniós terrorizmus elleni harc gyakorlati és jogi hiányosságait tárja fel. Az uniós parlament sajtóosztályának tájékoztatása szerint a különbizottság az európai terrorveszély mértékét elemzi majd és feltárja azokat az esetleges hibákat, amelyek hozzájárulhattak újabb terrortámadásokhoz.
Vágólapra másolva!

A hibákra és a hiányosságokra hívja fel a figyelmet

A bizottság feladata lesz, hogy megvizsgálja a külső határok ellenőrzésével kapcsolatos intézkedések végrehajtását, a tagállamok közötti információcsere hiányosságait, az európai adatbázisok átjárhatóságát, a terrorellenes törvények az alapjogokra gyakorolt hatását, a radikalizálódást megelőző és a társadalomba való visszaintegrációt célzó programok hatékonyságát, valamint a pénzmosás és a terror finanszírozása felszámolásának lehetőségeit.

A 30 képviselőből álló bizottság első mandátuma 12 hónapra szól.

A bizottságnak félidős és zárójelentést kell bemutatnia, amely elkészítéséhez többek között parlamenteket, hatóságokat, bűnüldöző szerveket is felkeres - közölte az Európai Parlament.