Katonai segítséget kaphat Olaszország a migránsok miatt

Olaszország, menekültválság, migráció, migráns, menekülttábor, Lampedusa Italy Mediterranean Sea rescue operation migrants Illegal migration Italian coast guard SQUARE FORMAT ITALY - SICILY - MAY 3: The Italian coast guard carry out search and rescue oper
ITALY - SICILY - MAY 3: The Italian coast guard carry out search and rescue operation for the migrants trying to reach Europe, in Mediterranean Sea near Italy's Lampedusa on May 3, 2015. The Italian coast guard, merchant ships and Navy vessels saved as many as 3,690 migrants trying reach Italy from Africa over the weekend, officials said Sunday. The thousands of migrants saved arrived in the Sicilian and Calabrian ports Sunday and Monday. Italian Navy / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Ausztria bejelentette, ha kell, katonákat küld az osztrák-olasz határra, hogy segítsen az Észak-Afrikából érkező migránsok megállításában. Ha a Földközi-tenger felől továbbra is tömegesen érkeznek a migránsok, a katonákra óriási szükség lehet.
Vágólapra másolva!

Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter a Kronen Zeitung című napilapnak azt mondta, hamarosan

visszaállítják a schengeni határellenőrzést az olasz határon,

bár egyelőre nincs stratégia arra, hogyan fogják átvizsgálni a tenger felől érkező migránsokat.

Maga Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök is azt nyilatkozta korábban, tarthatatlan állapotok uralkodnak az országban, már képtelenek befogadni az Földközi-tenger felől érkező migránsokat.

A The Guardian pedig azt írta, 2015-ben egymillió migráns érkezett Európába, de arra számítanak, hogy az eddigieknél is többen kockáztatják majd meg a tengeri átkelést. Január óta több mint 85 ezren érkeztek Olaszországba, tavaly csak valamivel többen, mint 71 ezren.

Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Italian Navy

Frans Timmermans, az Európai Bizottság elnöke azt mondta,

Olaszországnak szüksége van a segítségre,

erre buzdította az EU-tagállamokat is. A terhek átvállalása alól az Egyesült Királyság sem húzhatja ki magát, az EB elnöke szerint a brexit-tárgyalások nem mentesítik a szolidaritás alól.

Az Európai Bizottság minden tagállamra vonatkozó cselekvési tervet dolgozott ki az olaszországi helyzet megoldására. Javaslataik között szerepel, hogy tengeri mentési és koordinációs központot hozzanak létre Líbiában, valamint több migránst kell átvállalniuk. A bizottság javaslatában aláhúzta: elindít és finanszíroz egy új, Líbiából, Egyiptomból, Nigerből, Etiópiából és Szudánból történő áttelepítésre vonatkozó kampányt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával, továbbá együtt dolgozik Líbiával és a Száhel-övezet országaival a déli határaik ellenőrzésének megerősítése érdekében.