Az amerikai elnök a Katar körül kialakult válság megoldását sürgeti

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök a Katar körül kialakult válság megoldását sürgeti
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök a Katar körül kialakult válság megoldását sürgette az egyiptomi elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. A Fehér Ház közleménye szerint az elnök egyuttal ismét felhívta a figyelmet arra, hogy valamennyi országnak fel kell hagynia a terroristák finanszírozásával. Donald Trump először támogatta a szaúdi vezetés érvelését a Katar ellen meghirdetett bojkott és blokád ügyében, Rex Tillerson külügyminiszter már a válság június elején történt kirobbanása utáni héten a békés rendezést szorgalmazta, tárgyalásos megoldásra és az egység megőrzésére buzdította az Öböl menti országokat.

Heather Nauert külügyi szóvivő pedig arra szólította fel Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emirátusokat és Egyiptomot, hogy hozzák nyilvánosságra a Katar elleni intézkedéseik valódi okát.

Elemzők szerint a katari válságban Washington helyzete nem könnyű: a bojkottot hirdető valamennyi állam a szövetségese, a térségben Szaúd-Arábia a fő partnere, ugyanakkor Katarban van a térség legnagyobb amerikai támaszpontja. A Doha melletti Al-Udeid támaszpontról indulnak az Iszlám állam nevű terrorszervezet Irakban és Szíriában lévő terroristái ellen bevetésre a katonák. A telefonbeszélgetésben Donald Trump kitért Észak-Koreára is. Valamennyi államnak végre kell hajtania az ENSZ Biztonsági Tanácsának Észak-Koreára vonatkozó határozatait, nem szabad többé észak-koreai vendégmunkásokat fogadni és nem szabad gazdasági vagy katonai támogatást nyújtani a phenjani rendszernek.