Katar kezében az ütőkártya, visszautasítja az ultimátumot

Katar felhőkarcolók
A traditional wooden dhow boat sails past modern skyscrapers in the West Bay financial district of Doha, Qatar, Middle East
Vágólapra másolva!
Miután lejárt a tíznapos határidő, újabb 48 órát kapott Katar arra, hogy teljesítse az arab országok követeléseit, és ezzel helyrehozza diplomácia kapcsolatait. Katar még mindig nem válaszolt az ultimátumra, Sógor Dániel Közel-Kelet kutató szerint azért, mert addig nem akarja teljesíteni azokat, amíg az összes ütőkártya az ő kezében van.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein a vasárnapi határidő után újabb két napot adott Katarnak, hogy reagáljon 13 pontos, közösen megfogalmazott ultimátumukra. A határidő kedd éjfélkor jár le.

Katar szerint a

követelések sértik szuveneritását,

ezért visszautasítja azokat – véli Sógor Dániel, aki erről az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában beszélt.

Amitől Katar tarthat, hogy kizárják az Öböl-menti Együttműködési Tanácsból, de ez sem valószínű. A szakértő szerint az Európai Unióhoz nagyon hasonló szövetségen belül teljesen szabad az áru- és tőkemozgás, kívülről viszont egy nagyon zárt piacról van szó.

Ez Katar ütőkártyája.

Forrás: AFP/robertharding/Stuart Forster

A szakértő szerint az, hogy a katari kereskedelem számára fenntartott három iráni kikötőből egy erre a helyzetre specializálódik, azt mutatja, a térség elhúzódó válságra készül.

A négy arab ország mellett Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek június elején jelentették be, hogy megszakítják diplomáciai kapcsolataikat Katarral, mert szerintük

terroristákat támogat és beleavatkozik Irán belügyeibe.

Ezzel egyetértett Mauritánia és a Comore-szigetek, illetve Jordánia és Dzsibuti is.

A kedd éjfélig tartó ultimátum része, hogy Katar megígéri, bezárja az al-Dzsazíra televíziót, szűkíti az iráni kapcsolatait.