Szabályrendszert terveznek a migránsokat mentő civil szervezeteknek

Vágólapra másolva!
Az olasz, a francia és a német belügyminiszter szeretne egy szabályrendszert kidolgozni a Földközi-tengeren migránsokat mentő külföldi civil szervezetek (NGO) számára, valamint a líbiai parti őrség megerősítését is sürgetik az Olaszországba érkező migrációs hullám feltartóztatására.
Vágólapra másolva!

Gérard Colomb francia, Thomas de Maziere német, Marco Minniti olasz belügyminiszter és Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi EU-biztos vasárnap este Párizsban egyeztetett az EU Tallinnban, július 6-án és 7-én esedékes informális belügyminiszteri találkozója előtt.

A három tárcavezető a javaslatait a 28 uniós tagállam elé terjeszti, és azt is kéri, hogy

az Európai Unió erősítse meg a migránsok hazaküldési stratégiáját a származási országaikba,

és ehhez biztosítson további támogatást az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a líbiai befogadási infrastruktúrák javítására és az európai visszatelepítési intézkedések felgyorsítására.

A vasárnap esti párizsi munkavacsorán az uniós biztos, valamint a francia és a német belügyminiszter szolidaritásáról biztosította Olaszországot, amelynek „az érkezők egyre növekvő számával kell szembesülnie”.

A római kormány azt is szerette volna, ha más európai országok is megnyitnák a kikötőiket a menedékkérőket szállító hajók számára, és egy részüket közvetlenül odaszállítanák. A francia tájékoztatás szerint azonban a partnerek úgy ítélték meg, hogy ez nem a legmegfelelőbb válasz a jelenlegi helyzetre, mert kontraproduktív lenne, és újabb hívó szóként szolgálna.

Francia belügyi források szerint a cél az, hogy jobban megfékezzék az illegális bevándorlást és segítsék az olaszokat a hozzájuk érkezők jobb kezelésében.

A migránsokat mentő külföldi civil szervezetekre (NGO) vonatkozó szabályrendszert Olaszországnak kell elkészítenie és bemutatnia annak érdekében, hogy a Földközi-tengeren tevékenykedő NGO-kkal javuljon az együttműködés.

Olaszország szerint az egész EU legszélső határának Líbia, pontosabban Líbia déli határa számít, és Afrika középső térségében kell megfékezni a migrációt.

A közleményben ezért az is szerepel, hogy a három ország megerősíti a határellenőrzést Líbia déli részén az illegális migrációs hullám feltartóztatására, és ezt a Líbiával szomszédos országokkal szoros együttműködésben teszi. A líbiai parti őrség támogatását pedig a helyi erők képzésének és anyagi támogatásának növelésével képzeli el a három uniós ország.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának támogatására olyan infrastruktúrák létrehozását tervezi Róma, Párizs és Berlin Líbiában, amelyek az emberi jogok és az életkörülmények szempontjából megfelelnek a nemzetközi normáknak.