A terrorizmus pénzelésének megakadályozó megállapodásra van szükség

Vágólapra másolva!
A terrorizmus pénzelésének megakadályozó megállapodásra van szükség
Vágólapra másolva!

Katar és arab szomszédai ellentétét olyan megállapodással lehetne a legjobban megoldani, amely az egész térségben megakadályozná a terrorizmus pénzelését- mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter, aki Dzsiddában tárgyalt a szaúdi Ábel al-Dzsubeir külügyminiszterrel. Gabriel elmondta:

Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom június 5-én megszakította a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatait Dohával.

Katart ugyanis a terrorizmus pénzelésével vádolják, valamint azzal, hogy Iránhoz közeledik, és azt követelik tőle, hogy zárják be az al-Dzsazíra hírtelevíziót, és utasítsák ki az emírségben állomásozó török katonákat.

A szaúdi külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy Katar kedvező választ ad arab szomszédjai kéréseire. A külügyminiszter azzal indokolta a kapcsolatok megszakítását, hogy így kívánják Katart, a számára és a térség államai számára ártalmas politikájának megváltoztatására bírni. A miniszter közölte:

Sugnar Gabriel németország támogatásáról biztosította Kuvait és az Egyesült Államok közvetítési erőfeszítéseit az öböl menti válságban. A német külügyminiszter hétfőn kezdte meg Szaúd-Arábiában térségbeli körútját, amely során ellátogat az Egyesült Arab Emírségekbe és Katarba is. Mielőtt átadta volna válaszát Kuvaitnak, Doha elutasította Rijád és a szövetségesi kéréseit: az al-Dzsazíra és a török támaszpont bezárását, valamint az Iránnal való kapcsolatainak visszafogását, úgy ítélve meg, hogy a követelések maximalisták és sértik a szuverenitását.