Ukrajna szerint az orosz biztonságiak állnak a kibertámadás mögött

2017.07.01. 15:24

Az orosz biztonsági szolgálatok állnak a Petya elnevezésű internetes zsarolóvírus mögött, amely a héten először Ukrajnában, majd az egész világon okozott kárt - állította a SZBU ukrán biztonsági szolgálat.

Az ukrán biztonsági szolgálat szerint a Petya mögött az orosz biztonsági szolgálat áll és a vírussal a hackerek fontos adatokat akartak megsemmisíteni és pánikot akartak kelteni. A SZBU szerint a hackerek ugyanazok volt, mint akik tavaly decemberben megtámadták az ukrán energiahálózatot.

A Kreml szóvivője viszont alaptalannak és általános vádaskodásnak nevezte, hogy a támadást követő napon az ukrán politikusok azonnal Oroszországot vádolták a támadással kapcsolatban.

Még mindig nem tudták megállapítani egyébként a kiberbiztonsági cégek, hogy ki követte el a múlt heti támadást, de már több vállalat is ajánlott megoldást a vírus ellen.

A megismerhető adatok alapján alapos okunk van azt gondolni, hogy ugyanaz a hackercsoport áll a támadás mögött, mint amelyik 2016 decemberében a Telebot és a Blackenergy nevű trójai programokkal megtámadta az ukrán pénzügyi rendszert, valamint több közlekedési és energiaipari létesítményt. Ez az orosz különleges szolgálatok szerepét bizonyítja– áll az SZBU közleményében.