Nem lett járvány az újból megjelent ebolából

Vágólapra másolva!
Nem alakult ki járvány a néhány hete újból megjelent ebolából a Kongó Demokratikus Köztársaságban. Az ismert nyolc fertőzöttből összesen négyen haltak meg és 42 napja nem regisztráltak új beteget.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évekhez és járványokhoz képest az idén kitört ebola nem követelt sok halálos áldozatot a afrikai országban. Összesen négyen haltak meg a betegségben.

Az ebola a közép-afrikai országban, 1976 óta összesen nyolcadszor jelent meg idén. Ezúttal a Bas-Uele északkeleti tartományban pusztított. A hatságok egy új kísérleti vakcina alkalmazását engedélyezték, de végül az alacsony megbetegedések száma miatt nem volt szükségszerű a felhasználása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, annak volt köszönhető, hogy nem alakult ki újabb járvány, hogy

a fertőzés egy viszonylag elszigetelt kis közösséget érintett. Másrészt pedig a kongói hatóságoknak már nem kevés gyakorlatuk van az ebola elleni küzdelemben.

Legutóbb 2014-ben tört ki ebola járvány, amelyben 49-en haltak meg. Az akkori járvány legtöbb áldozatát Nyugat-Afrikában szedte, ahol több mint 11 ezer ember halt meg és több mint 18 ezer embert fertőzött meg.

Az leginkább érintett térségeket, Sierra Leonét, Guineát és Libériát 2016-ban nyilvánította ebolamentesnek WHO.