Eltemették minden idők egyik legnagyobb európai politikusát

Helmut Kohl temetés
The coffin of late German Chancellor Helmut Kohl arrives onboard MS Mainz on the Rhine river on July 1, 2017 in Reffenthal and will be transported to Speyer, ahead of a memorial service. Helmut Kohl, the former German chancellor who seized the chance to reunite his country after years of Cold War separation, died at the age of 87 on June 16, 2017. / AFP PHOTO / dpa / Andreas Arnold / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Megtartották Helmut Kohl egykori német kancellár rendkívüli európai gyászszertartását Strasbourgban, amelyen magas rangú állami és uniós vezetők búcsúztak a Németország újraegyesítésében kulcsszerepet játszó konzervatív politikustól. Helmut Kohl az első politikus, akitől nem nemzeti, hanem európai uniós szintű gyászszertartáson vettek végső búcsút. 87 éves volt.
Vágólapra másolva!

A különleges eseményen beszédet mondott Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke. Többek között arról beszélt, hogy Kohl egy "politikai óriás", akinek munkája az egész kontinensre hatással volt. Egy olyan generáció élharcosa, aki megtapasztalta a II. Világháború szenvedéseit, ezért mindent megtett azért, hogy a sebeket begyógyítsa.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy nem politikusként, hanem inkább barátként érkezett. Európai hazafiként írta le Kohlt, aki bárkinél többet tett azért, hogy közelebb hozza egymáshoz az európai nemzeteket. Emlékeztetett arrra, hogy, amikor 1997-ben megszülettek az első tervek az EU keleti bővítéséről, Kohl könnyezett örömében.

Az Európai Tanácsot vezető Donald Tusk pedig azt emelte ki, hogy a volt kancellár "azt kereste, hogy mi köt össze minket", egységes Európára törekedett.

A megemlékezésen az alábbi videót vetítették le az egybegyűlteknek:

Helmut Kohl özvegyének kérésére a megemlékezésen Bill Clinton korábbi amerikai elnök, Felipe González egykori spanyol kormányfő és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök is felszólalt.

Clinton egyebek mellett azt mondta, hogy nagyon sok olyan, már visszavonult politikust lát a megemlékezésen, mint ő maga. Mind azért jöttek el, mert Kohlnak köszönhetően olyan történelmi események részesei lehettek, ami túlmutat önmagukon. Egy olyan világot akart, ahol senki nem dominál a másik fölötött - mondta Clinton, akinek beszéde a legnagyobb tapsot kapta.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök arról beszélt, hogy Kohl fáradhatatlanul dolgozott a békéért. Helmut Kohlra mindig, mint Oroszország barátjára emlékezünk majd - tette hozzá Medvegyev.

A ceremónia záróbeszédét Emmanuel Macron francia államfő felszólalása után Angela Merkel német kancellár tartotta meg. Merkel azt mondta, Kohl sokat tett azért, hogy a két Németország egyesüljön. Ezután külön részvétét fejezte ki Kohl özvegyének. Noha korábban sajtóhírek szerint az özvegy megpróbálta megakadályozni, hogy Merkel beszédet mondjon a szertartáson.

A megemlékezésen ott volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. Ő volt az utolsó külföldi állami vezető, akit otthonában még fogadott az akkor már súlyos beteg Helmut Kohl. Erről cikkünkben lejjebb olvashat részletesen.

Orbán Viktor kormányfő beír a gyászkönyvbe Helmut Kohl búcsúztatásán az Európai Parlament strasbourgi épületében Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A koporsót Strasbourgból Ludwigshafenbe - Helmut Kohl szülővárosába, lakóhelyére - szállították. A helikopter késő délután érkezett meg a koporsóval. A helikopter Ludwigshafen mellett, az autópálya-rendőrség ruchheimi leszállópályáján landolt, amelyet Helmut Kohl is sokszor használt kormányfői munkássága idején.

Forrás: AFP/Uwe Anspach

Onnan egy koporsószállító autó vitte tovább Kohl földi maradványait, rendőri biztosítással.

A konvoj útja mellett ezrek adóztak néma tiszteletadással a néhai kancellár emléke előtt.

A német nemzeti lobogóval takart koporsót Ludwigshafenen keresztül a Rajna folyó partjára szállították. Ott a Bundeswehr - a német hadsereg - díszegységének katonái elhelyezték a Mainz nevű hajón, amely elindult Kohl végső nyughelye, Speyer felé.

Forrás: AFP/Andreas Arnold

Ott a katolikus székesegyházba halotti misét mutattak be. Ezután a dóm előtti téren katonai búcsúceremóniát tartottak a Bundeswehr díszegysége, ezzel véget ért az egykori német kancellár búcsúztatásának nyilvános része. Végül Speyerben, szűk családi és baráti körben helyezték végső nyugalomra Kohlt.

Maga Kohl választotta ki a sírhelyet, nagy meglepetést és némi megrökönyödést keltve,

hogy nem Ludwigshafenben, a családi sírban, első felesége, az öngyilkosságot elkövető Hannelore mellett akar nyugodni. A hely kiválasztása jelképes. Bár Kohl sírhelye nem a csaknem ezeréves dóm közelében fekszik, de közel van hozzá, és kifejezi a néhai kancellár kötődését Speyerhez és a dómhoz. Speyer a 4. századtól a kereszténység egyik központja, dómját a német császárok temetkezési helyéül szánták.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Kohl sírhelyének közelében emelkedik ugyanakkor a Szent Bernát-templom is, amelyet német és francia közreműködéssel az ötvenes években építettek. A templomot a béke és a megbékélés szimbólumának szánták, az 1953-as alapkőletételnél jelen volt Konrad Adenauer és a korábbi francia miniszterelnök és külügyminiszter, Robert Schuman is. A németek és a franciák megbékélése Kohl politikájának egyik vezérlő eleme volt.

Orbán Viktor: Kohl a német-magyar barátság szimbóluma

A német-magyar barátság szimbólumának nevezte Orbán Viktor miniszterelnök Helmut Kohlt alig több mint egy évvel ezelőtt, amikor felkereshette őt ludwigshafen-oggersheimi otthonában. A volt német kancellár akkor már régóta kerekesszékben volt, nehezen beszélt, de a hozzá közel állók szerint gondolatai kristálytiszták voltak.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Biskup

Talán szimbolikus jelentősége is volt annak, hogy Orbán Viktor volt az utolsó külföldi vezető, aki (2016 áprilisában) találkozhatott az egykori német kancellárral. Az oggersheimi találkozó után a magyar kormányfő leszögezte, hogy látogatása Helmut Kohlnál tisztelet kifejezését is jelentette egy olyan politikus iránt, aki nemcsak Németországért és Európáért tett sokat, hanem

akire Magyarország mindig számíthatott szabadságharcában, 1989/1990 után pedig az uniós tagság elérésében és az ország átalakításában.

Mint mondta akkor, azért ment el, hogy a magyarok nevében megköszönje Kohlnak mindazt, amit Magyarországért tett.
Szimbolikus volt az is, hogy a német egység kancellárjának és az európai egység építőmesterének tartott Kohllal létrejött találkozó középpontjában Európa állt. Mindketten úgy vélték, hogy Európa 1945 óta egyik legnehezebb korszakát éli, és közös meggyőződésük, hogy az európai népek sorsa Európa politikai egyesülésétől függ.

Egyetértettek a menekültválság megítélésében is, azt hangsúlyozva, hogy Európa nem lehet a világban szükséget szenvedő emberek millióinak új hazája.

A menekülthullámot történelmi kihívásnak nevezték a szükséget szenvedők milliói és Európa jövője szempontjából is, de hangsúlyozták, hogy Európának az érintett régiókban kell segítséget nyújtania, hogy minél több ember előtt saját hazájában nyíljanak meg a kilátások. Egyetértettek abban is, hogy a 21. században is észszerű, megfontolt és hosszú távú gondolkodással lehet megóvni azokat az értékeket, amelyek mentén és amelyekért Európa létrejött.
Szimbolikus jelentősége volt annak is, hogy Orbán Viktor különleges ajándékkal érkezett. Átadta a volt kancellárnak Kohl 2014-ben kiadott Aggodalom Európáért című könyve épp akkor megjelent magyar kiadásának példányát. A magyar kiadáshoz - Helmut Kohl felkérésére - a miniszterelnök írt bevezetőt.
Ebben arról írt, hogy a mű egy olyan legendás államférfi könyve, akinek életműve elidegeníthetetlen részét képezi Európa huszadik századi történelmének.

Orbán Viktor kormányfő és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Helmut Kohl néhai német kancellár ravatalánál az Európai Parlament strasbourgi épületében Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Helmut Kohl közeli bizalmasa volt a konzervatív német napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung korábbi vezető szerkesztője, a magyar származású Georg Paul Hefty. Szerinte Kohlt hivatali ideje alatt romantikus viszony fűzte Magyarországhoz. Becsülte a korábbi miniszterelnököket, a határnyitást vezénylő Németh Miklóst, a rendszerváltás utáni első magyar kormányfőt, az európai irányt választó Antall Józsefet. Szavaiból ugyanakkor kitűnt, hogy Orbán Viktorhoz különleges kapcsolat fűzte.

A német és az európai újraegyesítés atyja volt

Helmut Kohl minden idők egyik legjelentősebb európai politikusa volt. A német egység ügyét összekötötte az egyesült Európa eszméjével, így nemcsak a német újraegyesítés atyjaként, hanem Európa díszpolgáraként is tisztelik Helmut Kohl néhai német kancellárt. Gyerekkorának meghatározó élménye a háború és Németország összeomlása, szétszakadása volt. Ez vezette később a politikába, és mindig hazájának újraegyesítése és az évszázados háborúskodás lezárása, a megbékélés és a közös Európa felépítése volt egyik legfőbb vágya. Ezért támogatta kancellárként a nyolcvanas években a Varsói Szerződés tagállamai közül mindazokat, amelyek reformokra vállalkoztak.

- mondta kül- és biztonságpolitikai tanácsadója, Hort Teltschik egy, az MTI-nek adott interjúban.

Forrás: AFP/Daniel Roland

Kohl a Nyugat felé is aktív külpolitikát folytatott, szorosra fűzte a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, a NATO-val, Franciaországgal, és amikor a német nemzetállam helyreállítása valós lehetőséggé vált, felismerte, hogy a németekkel szembeni fenntartásokat, a gyanakvást és félelmet csak akkor lehet eloszlatni, ha a német egység ügye az európai egységfolyamatba ágyazódik.

- mondta később Kohl egy interjúban a sorsfordító 1989-es évről.
A kancellári tisztségben eltöltött több mint másfél évtized során a Kohl vezette jobbközép pártszövetség sorozatban nyerte meg a Bundestag-választásokat. Kohlt ötször választották meg kancellárnak, az 1998-as parlamenti választáson viszont az SPD győzött. Így 16 év után fel kellett állnia a kancellári székből, távozott a CDU éléről is.

2001-ben aztán családi tragédia érte:

felesége, a gyógyíthatatlan fényallergiában szenvedő Hannelore öngyilkosságot követett el.

2008 februárjában megsérült a koponyája, tolókocsiba kényszerült, beszéde nehézkessé vált, de szellemileg teljesen friss maradt. Ugyanezen év májusában újranősült, a 34 évvel fiatalabb Maike Richterrel kötött házasságot, aki a külvilágtól szinte hermetikusan elzárva óvta férjét oggersheimi házukban.
Helmut Kohl 87 éves korában, június 16-án halt meg.