Észtország átvette az Európai Unió soros elnökségét

2017.07.01. 07:18

Szombattól hat hónapon át Észtország tölti be az Európai Unió soros elnökségét, a balti állam Máltától vette át, majd januárban Bulgáriának adja tovább a tisztséget.

Az unióhoz 2004-ben - Magyarországgal egy időben - csatlakozott Észtország

először látja el a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet.

Málta után eredetileg az Egyesült Királyság következett volna, az unióból való kilépésre készülő ország azonban lemondott a soros uniós elnökségéről.

Észtország már véglegesítette féléves programját és annak prioritásait:

 

  • az első a nyitott és innovatív gazdaság megteremtése,
  • a második a biztonság megerősítése,
  • a harmadik az "adatok szabad áramlása" és a digitális fordulat,
  • a negyedik pedig a "befogadó és fenntartható Európa".

 

Az első területen belül kiemelték az EU négy alapszabadságának (a személyek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgásának) biztosítását, a cégalapítás egyszerűsítését, a kereskedelmi tárgyalások előmozdítását, a bankszektor stabilizálását és az adóelkerülés elleni fellépést.

A biztonság megerősítésén belül a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre, az uniós külső határok védelmére,

a migrációs válság kezelésére, a közös menekültügyi rendszer reformjára, illetve a katonai költségek növelésére és a védelmi együttműködés fokozására kívánnak fókuszálni.

Észtország ezek mellett fontosnak tartja a határokon átívelő e-kereskedelem és e-szolgáltatások, a digitális közszolgáltatások fejlesztését, valamint

a munkaerő mobilitására vonatkozó szabályok korszerűsítését,

az esélyegyenlőség biztosítását, továbbá a társadalmi befogadást és a fenntarthatóbb környezetet.

Jüri Ratas észt kormányfő nemrégiben Brüsszelben azt mondta, hogy az Egyesült Királyság unióból való kilépése, a Brexit miatt gyakorlatilag ez lesz az első, huszonhetes körű elnökség, így már most fontos demonstrálni a bennmaradó tagországok egységét. Leszögezte azonban, hogy nem csak a szavak szintjén van szükség egységre, hanem a tettekben is.

Ratas pénteken - az Európai Bizottság testületét fogadva - megerősítette, hogy

az elnökség legfontosabb feladatai közé sorolja a külső uniós határok védelmének fokozását.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli bizottság elnöke Ratasszal tartott tallinni sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy az uniós elnökség "jó kezekbe került" a következő hat hónapra.