Orbán Viktor: Történelmi megállapodást kell kötni Törökországgal

Orbán Viktor; YILDIRIM, Binali
Ankara, 2017. június 30. Orbán Viktor magyar (b) és Binali Yildirim török miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a magyar-török kormányzati konzultáció után Ankarában 2017. június 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint az Európai Uniónak szüksége van Törökországra.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor pénteken Ankarában több miniszterével együtt részt vett a felső szintű stratégiai tanács ülésén, amely a gyakorlatban magyar-török „kormányülést”, kormányzati csúcstalálkozót jelent.

Megnyílt a magyar-török üzleti fórum

Magyarország kitart a barátai mellett, és Törökország oldalán áll - mondta Orbán Viktor miniszterelnök korábban a magyar-török üzleti fórum megnyitóján Ankarában.

A kormányfő az ülést követő sajtótájékoztatón a török uniós csatlakozási tárgyalások ügyét firtató kérdésre válaszolva azt mondta:

ha elkezdünk egy tárgyalást, azt tisztességesen végig kell vinni.

Magyarország nem támogat semmilyen felfüggesztést, megszakítást, álláspontja szerint nagy történelmi megállapodást kell kötni Törökországgal - hangsúlyozta.

Az az érdekünk, hogy Törökország stabil és erős ország legyen egyértelmű és világos vezetéssel, amely képes érvényt szerezni az akaratának - mondta Orbán Viktor. Kiemelte:

a török alkotmányos változásokat üdvözöljük,

mert bár ez török belügy, ezek növelik Törökország képességét, hogy meg tudja védeni Európát és segítségére legyen Magyarországnak is.

Úgy vélte, ha kellő higgadtsággal vetünk egy pillantást a helyzetre, azt látni, hogy Törökország „pillanatok alatt” a legnagyobb erő lesz az európai térségben, „optimista, növekvő nemzet”, ezzel szemben Európa legtöbb országában csökken a népesség. Törökország célja, hogy 2023-ra a világ tíz legerősebb gazdasága közé kerüljön, és a világ egyik legerősebb hadereje is itt van - sorolta.

Orbán: Az EU-nak szüksége van Törökországra Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Törökországnak elege lesz”

Binali Yildirim mindezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy évtizedek óta zajlanak az egyeztetések országa és az EU között, de az országnak világos az álláspontja: az uniónak - különösen a brexit fényében - át kell gondolnia, hogyan tovább, a zavaros hozzáállással szakítani kell. Törökország szeretne belépni az unióba, és Magyarország a kezdetektől támogatja ebben - mondta. Hozzátette:

ha viszont „sokáig kéreti magát” Európa, Törökországnak „elege lesz”.

Azt is mondta, hogy a magyar és a török népet régi barátság köt össze, és bár a politikai kapcsolatok jók, a kereskedelmi együttműködést még fejleszteni kellene.