Szarint vethettek be tavasszal Szíriában

Vágólapra másolva!
Szaringázt vagy valamilyen szarinszerű anyagot használtak annál a vegyi támadásnál áprilisban a szíriai Hán Sejkúnnál, amelyben több mint 90 ember halt meg - jelentette péntek hajnalban az AP amerikai hírügynökség a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) nem nyilvános nyomozati jelentésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A hírügynökségnek két diplomata is megerősítette, hogy a nem nyilvános jelentés fő megállapítása az, hogy szarint használtak a támadásnál.

A Közép-Szíriában, egy kormányellenes lázadók kezén lévő körzetben elkövetett április eleji támadásban több mint 70 civil halt meg.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet független vizsgálatot sürgetett, hogy kiderüljön,

kik a vegyi támadás felelősei.

Washington eddig is a damaszkuszi rezsimet tette felelősség a vegyi támadásért, de az Aszad-kormányzat tagadja, hogy vegyi fegyvert vetettek be. Annak ellenére, hogy erre már korábban is volt példa.

AZ OPCW jelentése a felelősség megállapítására nem terjedt ki, csak arra, hogy milyen vegyi anyagot használtak a támadásnál. Donald Trump a támadás után válaszcsapást rendelt el szíriai katonai célpontok ellen.

Az Aszad-rezsimmel szövetséges Oroszország azt állítja

a felkelők vegyifegyver-raktáraiból szabadult el az ideggáz, amikor a létesítmény találatot kapott

a kormányerők egyik légicsapásában.

Szíria 2013-ban csatlakozott az OPCW-hez, bejelentve, hogy 1300 tonna vegyi fegyverrel és vegyi fegyverek gyártásához szükséges ágenssel rendelkezik, amelyeket aztán nemzetközi akció keretében semmisítettek meg. Ennek ellenére Damaszkusz nem tette lehetővé, hogy az OPCW megállapítsa, hogy a bevallottakon kívül nem rendelkezik több vegyi fegyverrel.