Sok gondot okoztak a heves esőzések Berlinben

Vágólapra másolva!
Csak Berlinben 1600 helyszínre riasztották a tűzoltókat a heves esőzések miatt. A sok csapadék közlekedési baleseteket, fennakadásokat és egyéb károkat is okozott. A tűzoltóság annyira leterhelt, hogy arra kérte a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetben riasszák őket.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délutántól péntek délelőttig folyamatosan zuhogott

A német főváros tűzoltósága a túlterheltségre hivatkozva arra kérte a lakosságot, hogy a kisebb károkat próbálják meg közreműködésük nélkül elhárítani, és csak a legszükségesebb esetben hívják őket.
Meteorológusok szerint a több mint 12 órás heves eső Berlin térségében rendkívül ritka, nagyjából százévente fordul elő. A városban és a Berlin körüli Brandenburg tartományban sokhelyütt

fél nap alatt kétszer annyi csapadék hullott, mint máskor júniusban.


Az eső elárasztott pincéket és elöntött utakat. Charlottenburg kerületben egy lakóházat kiürítettek, mert az eső alámosta az épület alapzatát.

Több járatot töröltek a Tegel nemzetközi repülőtéren

A közlekedésben súlyos fennakadások voltak. A Tegel nemzetközi repülőtéren több járatot töröltek, több járatot pedig át kellett irányítani a Schönefeld repülőtérre, mert szinte úszómedencévé változott a terminálok előtti terület, ahol az utasokat az épületek és a repülőgépek között busszal szállítják. Tegel városrész egészét tekintve csütörtök kora délutántól péntek délelőttig

négyzetméterenként 148,7 liter csapadék hullott

- azaz csaknem 15 centi mélységű vízréteg -, ami az egész évi 600 literes átlag csaknem 25 százaléka, a júniusban megszokott 70,9 liternek pedig a bő kétszerese.

A berlini metró és a városi gyorsvasút, a S-Bahn több vonalán még péntek délután is akadozott a közlekedés a beázott alagutak, elöntött sínpályák miatt. Csütörtökön a vízátfolyások miatt

több órára le kellett zárni a Berlin délnyugati részén átvezető A100-as autópályát, amely napi több mint 160 ezer járműves forgalmával az öt legforgalmasabb német autópálya között van.

Marad a változékony, esős idő

Berlin és Brandenburg mellett Alsó-Szászország tartományban is károkat és közlekedési fennakadásokat okozott a heves esőzés. A német országos meteorológiai szolgálat, a DWD előrejelzése szerint a térségben a következő hét közepéig változékony, esős marad az időjárás, a nagymennyiségű csapadékot szállító front pedig fokozatosan az ország északkeleti része fölé húzódik. A DWD arra a régióra pénteken a második legmagasabb, hármas fokozatú riasztást adta ki.