Ismét furgon hajtott a tömegbe Londonban

Horizontal
Ambulances arrive in the Finsbury Park area of north London where a vehichle hit pedestrians on June 19, 2017. Several people are injured, police said Monday, adding that one person had been arrested. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Gyalogosok közé hajtott egy furgon hétfő hajnalban London északi részén, egy mecset közelében. A Scotland Yard kora reggel ismertetett végleges adatai szerint egy ember meghalt, nyolc sérültet kórházba szállítottak. Theresa May brit miniszterelnök potenciális terrortámadásnak nevezte az incidenst, a Brit Muszlim Tanács vezetője szerint iszlámgyűlölet által vezérelt cselekedetről van szó.
Vágólapra másolva!

A Brit Muszlim Tanács arról tájékoztatott, hogy a furgon szándékosan ütötte el a helyi mecset közösségének tagjait, akik a Ramadán böjtjét követő esti imádságról távoztak. Az incidens a Finsbury Park közelében működő mecset muszlim kulturális központja mellett történt a Seven Sisters Roadon.

A Scotland Yard hétfő reggeli összegzése szerint

egy ember a helyszínen életét vesztette, és a mentők nyolc sérültet vittek kórházba.

A londoni rendőrség közölte, hogy a helyszínre vonuló rendőri egységek őrizetbe vették a furgon vezetőjét, egy 48 éves férfit, akit a járókelők a támadás után feltartóztattak.

Mentők a londoni Finsbury Parknál, ahol egy furgon hajtott a gyalogosok közé Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A rendőrségi közlemény szerint az őrizetbe vett embert is kórházba vitték, és amint onnan távozhat, vizsgálati fogságba kerül, később pedig megvizsgálják elmeállapotát.

A Scotland Yard beszámolója szerint a korábbi médiaértesülésekkel ellentétben nincs hír arról, hogy bárki késelésből eredő sérüléseket szenvedett volna.

A rendőrség nem tud arról sem, hogy az elkövetőnek lettek volna társai, bár ezt még vizsgálják.

Online hírportálok hajnalban olyan értesüléseket közöltek, hogy a furgon vezetője a gázolás után kiszállt a járműből és legkevesebb egy embert megkéselt. Felbukkantak olyan hírek is, hogy a jármű vezetőjének volt két társa, akik elmenekültek a helyszínről.

A bűnügyi vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja.

Muszlimok imádkoznak a Finsbury Parknál, ahol egy furgon a mecsetből távozók közé hajtott. A The Sun úgy tudja, hogy a támadásban tizenketten megsérültek, és valószínűleg ketten életüket vesztették Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Theresa May brit miniszterelnök rettenetes incidensnek nevezte hétfői nyilatkozatában a történteket. A kormányfő hozzátette:

a történteket a brit kormány potenciális terrortámadásként kezeli.

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

A kiérkező fegyveres rendőri egység mindhárom merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.