Újabb terrortámadas Párizsban: rendőrautónak hajtott egy kocsi a Champs-Élysées-n

Vágólapra másolva!
Szándékosan rendőrségi furgonba rohant egy autó Párizsban, a Champs-Élysées sugárúton hétfő délután. A terrorista nem tudott megölni senkit, az ütközés után a kocsija kigyulladt és azonnal meghalt. Cikkünket folyamatosan frissítjük.
Vágólapra másolva!

Rendőrfurgonba hajtott szándékosan egy kocsi a Champs-Élysées-n, majd kigyulladt. Az ütközéstől a terrorista azonnal meghalt.

A BFM hírtelevízió szerint a Renault Mégane gépkocsi vezetőjénél, aki egyedül volt az autóban, több gépfegyver volt. A lángokat a tűzoltók eloltották. A hírtelevízió úgy tudja, hogy a gépkocsit tűzszerészek átvizsgálták, és egy gázpalackot, több fegyvert és töltényeket találtak benne.

A rendőrök lezárták a területet. A Telegraph szerint a kocsi szándékosan hajtott a rendőröknek. A Figaro szerint nyilvántartott dzsihadista volt.

A Figaro arról is beszámolt, hogy a terrorista - a korábbi hírekkel ellentétben - azonnal meghalt a merényletkíséret után.

Gérard Collomb belügyminiszter tájékoztatása is megerősítette a hírt, miszerint a járművet vezető férfi meghalt.

A miniszter a merényletkísérletnek minősítette a történteket.

Hivatalos források szerint a jármű a délután 3 óra 40 perckor történt ütközés után kigyulladt. A környéket a rendőrség lezárta, a metró nem állt meg órákon át a Champs-Élysées megállóinál.

A BBC tudósítása szerint a rendőröknek be kellett törniük az autó ablakát, hogy kihúzzák a sofőrt. Az ügyészség terroristaellenes részlege megindította a nyomozást, szándékos merénylet gyanúja miatt.

A férfi személyazonosságát egyelőre nem közölték, de a BFM úgy tudja, hogy egy

33 éves, a rendőrségi nyilvántartásban iszlamista radikálisként nyilvántartott férfiről van szó.

A BBC azt is hozzátette, Franciaországban rendkívüli állapot van a közelmúlt terrortámadásai miatt. A francia elnökválasztás előtt néhány nappal, éppen ezen a sugárúton terroristák megöltek egy rendőrt és két másik embert megsebesítettek.

Április 20-án, három nappal az elnökválasztás első fordulója előtt ugyanitt, a párizsi Champs-Élysées sugárúton egy 37 éves rendőrt fejbe lőtt és két másikat, valamint egy német járókelőt megsebesített egy merénylő, akit a helyszínen lelőttek a rendőrök. Június 6-én pedig egy algériai, 40 éves doktoranduszhallgató kalapáccsal támadt egy rendőrre a párizsi Notre-Dame katedrálisnál, aki megsérült. A dzsihadista férfit egy másik rendőr mellkason lőtte.

Késő este a Le Figaro arról írt, hogy

Essone-ban házkutatást tartott a francia terrorelhárítás,

a Champs-Elysées-n agyonlőtt terrorista lakásában. Állítólag egy pinceszerűségben lakott.

Az AFP úgy tudja, hogy a 31 (a Le Figaro szerint 33) éves terroristát 1995 óta figyelték, és úgynevezett S-kartonja volt. Így tartják nyilván Franciaországban a közrendre különösen veszélyes bűnözőket. Azaz, 21, de lehet, hogy már 19 éves kora óta a titkosszolgálat számára ismert, szélsőséges iszlamista volt.

A Le Figaro arról is írt, hogy a terrorista több családtagját is szélsőséges muszlimként tartja számon a titkosszolgálat.