Az USA több céget és személyt sújtott szankciókkal Észak-Korea miatt

Vágólapra másolva!
Orosz cégek kerültek tiltólistára Észak-Korea nukleáris programjának támogatása miatt
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok feketelistára tett kilenc vállalatot és kormányzati intézményt és három fizikai személyt, köztük két orosz céget és egy orosz állampolgárt is Észak-Korea nukleáris programjának állítólagos támogatása miatt.

A büntetőintézkedések szerint az érintett személyek Egyesült Államokban lévő vagyonát befagyasztják, az ország területére nem utazhatnak be, amerikai állampolgároknak pedig büntetés terhe mellett tilos kereskedelmi kapcsolatba lépni velük.

A feketelistára felkerült az 1978-ban született Igor Micsurin, akinek moszkvai székhelyű cége egy észak-koreai kereskedelmi vállalat beszállítója, aminek köze van a hadikommunista rezsim nukleáris és rakétaprogramjához. Az Independent Petroleum orosz cég azért került tiltólistára, mert üzemanyag szállításáról írt alá szerződést Észak-Koreával.

A feketelistára került az észak-koreai Kim Szu-Kvang, aki a minisztérium szerint az észak-koreai hírszerzésnek dolgozott az ENSZ egyik európai székhelyű szervezetében,

és a kínában élő szintén észak-koreai Ri Szong-Hjok. Az USA pénzügyminisztériuma szankciós listára tett egy cinktermeléssel foglalkozó észak-koreai nagyvállalatot, valamint a Korea Computer Center nevű céget is, amelyről úgy tartják, hogy egy állami fenntartású számítástechnikai kutatási központ, szoftverfejlesztéssel, és programozással termel valutabevételt Phenjan számára. A cégnek irodái vannak Németországban, Kínában, Szíriában, Indiában és a Közel-Keleten. Az Interfax orosz hírügynökség Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettesre hivatkozva azt közölte, hogy oroszország meglepődött és aggódik az orosz cégek és egyik állampolgára ellen elrendelt amerikai büntetőintézkedések miatt, és egyuttal jelezte, hogy Moszkva válaszlépésekre készül.