Az elnök koporsójában két másik ember is feküdt

Vágólapra másolva!
A 2010-es szmolenszki légi katasztrófa áldozatainak exhumálása során a koporsókban több testrészt találtak, mint kellett volna. Volt olyan koporsó is, amelyben a testrészeket elcserélték. 
Vágólapra másolva!

A lengyel államfő, Lech Kaczynski a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában halt meg. Holttestét a krakkói Wawel székesegyházában őrizték.

A maradványait tavaly november exhumálták, és a krakkói Jagello Egyetem orvosszakértői intézményben vizsgálták. A DNS-minták alapján azonosították őt és feleségét is. Viszont Lech Kaczynski koporsójában még volt másik két ember is.

Tavaly ősztől összesen 27 áldozatot hantoltak ki, és közülük két holttest összecserélését állapították meg. Kilenc áldozat koporsójában pedig más személyek maradványait is megtalálták. Bronislav Kwiatkowski tábornok sírjában még hét, Wlodzimierz Potasinski tábornoknál pedig négy személy testrészeire bukkantak.

Miron Chodakowski lengyel ortodox érsekkoporsójában csak a felsőtest volt az övé, az alsótest Tadeusz Ploski katolikus püspöké volt.

A főügyész elmondta, hogy a kihantolást várhatóan következő év áprilisáig fejezik be.

- mondta Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A jelenlegi ügyészségi eljárás során 83 el nem hamvasztott és az előző években exhumált áldozatot kihantolnak, és azok maradványait igazságügyi orvosszakértői vizsgálatnak vetik alá az újbóli azonosításuk céljából. Továbbá megállapítják a katasztrófában szenvedett sérülések jellegét és a halál okát is.

A boncolásokat Moszkvában végezték és miután a koporsók Lengyelországba kerültek, azokat

hatósági utasításokra nem nyitották fel.

Lech Kaczyski maradványait pedig a 2010-es temetés előtt egy új koporsóba tették, de akkor nem tartottak orvosszakértői vizsgálatot.