Háborús helyzet alakult ki Pápua Új-Guineán

Vágólapra másolva!
Háborús helyzet alakult ki Pápua Új-Guinea egyes részein, ahol a törzsi összetűzések minden eddiginél erőszakosabbá és kegyetlenebbé váltak - figyelmeztetett a nemzetközi Vöröskereszt helyi missziójának vezetője.
Vágólapra másolva!

A törzsi alapú konfliktusok hosszú ideje több tucat ember életét oltják ki minden évben Pápua Új-Guineán, de az utóbbi időben a harcok sokkal brutálisabbá váltak. A felek egyre pusztítóbb fegyvereket használnak, és a mobiltelefonok elterjedésének következtében hatékonyabban tudják koordinálni a támadásokat - mondta el újságíróknak Mark Kessler Sydney-ben.

A nemzetközi Vöröskereszt munkatársa kiemelte: egyre gyakrabban válnak a támadások célpontjaivá nők és gyermekek. Az utóbbi időben érkeznek hírek nemi erőszakról, csonkításokról, olyan jellegű támadásokról, amelyekhez korábban a felek jellemzően nem folyamodtak. A törzsi összetűzések eddigi hagyományos szabályait kezdik felrúgni.

Az óceániai Pápua Új-Guinea 1975-ben nyerte el függetlenségét Ausztráliától. Etnikai és nyelvi szempontból rendkívül sokszínű terület: az országban több mint 800 nyelvet beszélnek.
Kessler elmondása szerint a rivális klánok és törzsek vitáiból kipattanó erőszakot a rendőrség képtelen megfékezni. Az összetűzések az iskolai oktatásban és az egészségügyi ellátásban is okoznak fennakadásokat.

A választások idején mindig erősödnek a konfliktusok, és a Vöröskereszt attól tart, hogy a közelgő júniusi választások idején is fokozódni fog az erőszak.