Trump több vezetőnek is megadta a közvetlen mobilszámát

Horizontal US President Donald Trump speaks before signing an executive order to review the Antiquities Act at the US Department of the Interior April 26, 2017 in Washington, DC. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök a múlt heti európai tanácskozásain megadta mobiltelefonja közvetlen számát európai vezetőknek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök már korábban is megadta a telefonszámát több politikustársának, például Justin Trudeau kanadai kormányfőnek és Enrique Pena Nieto mexikói elnöknek.

Eddig csak Trudeau használta a számot.

Trump a hírek szerint a múlt héten Emmanuel Macron francia államfővel cserélt telefonszámot, és arra biztatta, hogy nyugodtan hívja csak fel, ha szükségét érzi. Egyébként Macron szintén megadta közvetlen számát Trumpnak.

Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Az amerikai televíziók meg nem nevezett forrásokra hivatkozva számoltak be a diplomáciai protokolltól szokatlan és biztonsági kockázatokat is rejtő elnöki gesztusról. Egyúttal szakértőket is megszólaltattak, akik valamennyien azt hangsúlyozták: a vezetők közötti telefonbeszélgetéseket a munkatársaik hosszasan szoktak előkészíteni,

a beszélgetések szuperbiztonságos telefonvonalakon zajlanak, például a Fehér Ház Ovális Irodájából, vagy az elnöki limuzinból.

Donald Trump mobiltelefonja annak ellenére sem teljesen biztonságos, hogy a kormányzat bocsátotta a rendelkezésére, és a titkosszolgálat előzetesen mindent megtett, hogy viszonylag biztonságos legyen a vonal.

Elemzők figyelmeztettek arra: még szövetséges kormányok között is előfordul egymás lehallgatása.

Okulásul felidézték, hogy Barack Obama elnöksége idején az amerikaiak lehallgatták Angela Merkel német kancellár telefonját, és 2013-ban Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt tanácsadója és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt munkatársa nyilvánosságra is hozta a lehallgatás tényét.